Hlavní obsah

Na předotickém setkání seniorů rejdili trpaslíci, dorazila policie

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradiční setkání dříve narozených z okruhu vesnic spadajících pod jihočeské Předotice (Kožlí u Čížové, Křešice, Malčice, Podolí II, Předotice, Soběšice, Šamonice, Třebkov a Vadkovice) proběhlo v sobotu 30. března v sále místního motorestu.

Foto: Petr Hejna
Článek

Dříve hojně navštěvovaný motorest na hlavním tahu z Prahy do Písku ztratil svoji funkčnost vybudováním, starou silnici pár desítek metrů kopírujícím, několikakilometrovým kouskem dálnice. Ovšem sál bývá využíván k jednorázovým akcím, jako jsou plesy, různé oslavy, nebo již dobrých dvacet let se opakujícím setkáním seniorů. Tato probíhala již za předešlého starosty Františka Voldána, stejně jako dříve za Jana Hacha.

Letošní „sraz veteránů´“ zahájil starosta Pavel Vainar přivítáním a krátkým přehledem o demografickém vývoji v obci - číslo 535 trvale hlášených v úhrnu všech spádových obcí naznačuje, že se nejedná o až tak lidnatý region, ležící ani ne deset kilometrů od Písku.

O milou část odpoledního programu se postaraly děti z mateřské školky v nedaleké Čížové, které s vedoucí učitelkou Pavlínou Froňkovou v trpasličích úborech zarecitovaly z říkadel a básniček pro nejmenší, aby tak pobavily ty nejstarší. Díky jejich účasti klesl nakrátko výrazně věkový průměr v sále přítomných, starosta omluvil neúčast těch opravdu nejstarších, a to z pochopitelných zdravotních důvodů. I tak dorazila zhruba polovina ze 150 pozvaných, a to o přesto, že v daný den propuklo jaro a mnozí se museli věnovat pracím na zahrádce po zimě.

Na bezpečnostní rizika, směrovaná od kriminálních živlů na starší populaci, pak upozornila tisková mluvčí píseckého policejního oddělení Kamila Čučínová Ingrišová. Současně dala rady, jak postupovat v případě pohybu podezřelých osob ve vsi, i rozhodně doporučila vždy volat PČR, než se pokoušet o vlastní fyzický zásah proti vetřelci. Pochopitelně došlo i na nebezpečí při objednávání zboží z internetu, virtuální seznamování se, a na nové formy tahání finančních prostředků z osamělých například přes možnost být prarodiči.

Jako občerstvení na stoly doputovaly řízky a posléze obří zákusek, nabízeno bylo nealko, pivo, víno a káva. Zbytek setkání pak byl určen i usedlému křepčení na parketu, k tanci a poslechu hrál Pepa Kozák.

Další setkání proběhne opět za rok, jednou nejbližších akcí z aktivit místních bude velikonoční setkání se soutěžemi v Třebkově, který loni nastartoval obdobné akce uspořádáním setkání u živého betléma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám