Hlavní obsah

Na plzeňské Západočeské univerzitě se diskutovalo o energetice a dopravě

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé diskusní setkání z cyklu Smart City s názvem Energetika a doprava od výzkumu k praxi uspořádala 2. dubna ve svých prostorách Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s agenturou TOP EXPO.

Foto: Západočeská univerzita

Seminář zahájila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Článek

Informační program Smart City sleduje principy udržitelného rozvoje městských aglomerací, ve kterých by podle globálních trendů měly do roku 2030 žít dvě třetiny obyvatelstva. Zaměřuje se na energetickou efektivitu nových budov, úsporné sítě, inteligentní dopravní systémy na křižovatkách či řízení energetické spotřeby vozidel. Spojující linkou mezi těmito oblastmi jsou informační a komunikační technologie.

Cílem semináře bylo prohloubit diskusi o podpoře a vyhlídkách vědy a výzkumu v ČR a o transferu výsledků výzkumu do praxe. Seminář zahájila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a zúčastnilo se ho bezmála sto odborníků z průmyslu, státních institucí a akademické sféry.

Odborná veřejnost si vyslechla názory politiků, zástupců měst, krajů, ministerstev, výzkumných institucí a významných firem na propojení moderních technologií a energetiky či koncepty pro efektivnější správu měst. V souladu s cíli informačního programu Smart City se hovořilo také o udržitelném rozvoji Plzeňského kraje.

Ministryně Jourová v úvodu semináře poukázala na potřebu dosahování synergií v procesu čerpání evropských peněz a nutnost efektivního strategického plánování. Na půdě ZČU přivítal účastníky prorektor Jaroslav Dokoupil.

„Přeji nám všem, aby výsledkem dnešní debaty bylo mnoho energetických a dopravních řešení ohleduplných nejen k lidem, ale také k přírodě,” uvedl ve svém úvodním slově.

Na důležitost problematiky upozornil i děkan Fakulty elektrotechnické ZČU Jiří Hammerbauer a připomněl, že daným tématům se mimo jiné věnuje i Regionální inovační centrum elektrotechniky, které na fakultě vzniklo.

Veronika Korittová z Technologického centra Akademie věd ČR představila Horizont 2020, jeden z nejvýznamnějších programů na evropské úrovni financující vědu, výzkum a inovace. Program podpoří výzkumné projekty, které se budou týkat zefektivnění výrobních procesů a výroby obecně, energeticky úsporných zařízení a výzkumných projektů v oblasti recyklací a renovací.

Generální sekretář pro páteřní infrastrukturu Petr Moos upozornil na návrh nového rámce pro klimatickou a energetickou politiku Evropské komise, který si klade za cíl snížit emise či zvýšit výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám