Hlavní obsah

Na památky přišlo ve svátek téměř čtyři tisíce návštěvníků

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeňský kraj zveřejnil statistiky návštěvnosti oblíbených plzeňských památek ve svátek v závěru měsíce října. Nulové nebo symbolické vstupné přivedlo 28. října 2016 na památky Plzeňského kraje téměř čtyři tisíce návštěvníků.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Rodiny s dětmi navštívily například Muzeum loutek v Plzni.

Článek

Plzeňský kraj se stejně jako v minulých letech připojil k akci Den krajů a otevřel veřejnosti expozice, aktuální výstavy krajských muzeí a galerií.

„Nabídka byla skutečně bohatá a určená různým typům návštěvníků. Rodiny s dětmi tak navštívily výstavu plyšových medvědů a medvídků v Muzeu Šumavy v Sušici nebo oblíbené Muzeum loutek v Plzni. Zde si mohli všichni zahrát hru Vladimíra Sosny O laskavém andělovi a pomoci andělovi na dvorku dostat se zpět na oblaka,” popisuje výstavy určené dětem Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu.

Milovníci přírody zhlédli v tachovském muzeu výstavu fotografií všech ptačích druhů, hnízdících na Tachovsku a v rokycanském Muzeu Dr. Bohuslava Horáka výstavu fotografií hub známého mykologa Oldřicha Jindřicha z Oseka u Hořovic.

Pro zájemce o nejstarší historii byla k dispozici výstava Archeologie třicetileté války v západních Čechách v Národopisném muzeu Plzeňska nebo výstava Keltové v západních Čechách v blovickém muzeu. Klatovské muzeum nabídlo malou výstavu k 100. výročí úmrtí Františka Josefa I. a Muzeum Dr. Šimona Adlera připomnělo události spojené s Mnichovskou zradou v roce 1938. Nebylo zapomenuto ani na milovníky současného umění, kterým několik výstav nabídla Galerie Klatovy/Klenová nebo Muzeum církevního umění plzeňské diecéze.

Nabídka byla skutečně rozsáhlá a některé z výstav je možné stále ještě zhlédnout. Na výstavu, která je ovšem otevřena veřejnosti zcela nově, zve do výstavní síně 13 Západočeské galerie v Plzni.

„Od čtvrtého listopadu je otevřena výstava s názvem Zmizelá Plzeň, kde se na historických obrazech, fotografiích, modelech a řadě dokumentů připomínají návštěvníkům stavby i celé části města, které zanikly nebo se změnily,” říká mluvčí galerie Eva Reitspiesová.

„Ze sbírek Západočeského muzea je vystaven mj. unikátní střelecký terč s pohledem na Plzeň, z fondů Archivu města Plzně řada vedut. Ze sbírek Západočeské galerie byly vybrány obrazy zobrazující zaniklá plzeňská zákoutí, jejichž autory jsou například Augustin Němejc, Jan Konůpek, Karel Votlučka, Václav Jansa a další. Představeno je také několik stavebních a urbanistických plánů, např. projekt sirkárny v dnešní Sirkové ulici. Součástí expozice jsou také dva architektonické modely – historický (1913) zachycující původní podobu Riegrovy ulice a současný zachycující rekonstrukci zahradního altánu purkmistra Martina Kopeckého,” dodala Eva Reitspiesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám