Hlavní obsah

Na noční směně s karvinskými policisty

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční směna Policie ČR v Karviné-Mizerově v sobotu 14. ledna je hlavním námětem následující reportáže. Díky ní si budeme moci udělat představu, co taková dvanáctihodinová policejní služba vlastně obsahuje.

Foto: Pavel Jaňurek

Sobotní noční směna u PČR

Článek

V 19 hodin byla směna předána, nový dozorčí nastoupil k telefonu a vysílačce, policisté byli vystrojeni a vyzbrojeni. Vyrážíme do ulic. Zároveň s námi slouží i další hlídka, která se po městě pohybuje pěšky.

Projíždíme oblastí, která naší služebně přísluší. Tedy Karvinou-Rájem, Hranicemi a Mizerovem. Krátce po začátku směny nám dozorčí hlásí neshody muže a ženy v jednom z panelových domů v Karviné-Mizerově. Po příjezdu na místo policisté při opilého muže se svou družkou urovnají.

Většinu času tráví policisté v terénu, kdy preventivně obcházejí problémové lokality, případně projíždějí autem vytipované části města. Netrvá dlouho a dozorčí oznamuje otevřený automobil na parkovišti v Karviné-Hranicích. S hlídkou na místo okamžitě vyjíždíme a po příjezdu nacházíme osobní vůz s otevřenými dveřmi u řidiče. Ve voze se však nacházelo autorádio a další věci. Dveře navíc nejevily známky vloupání. Policisté tedy dveře zabouchli a o věci informovali dozorčího pracovníka na služebně.

Ještě než jsme stačili nastoupit do vozu, hlásil dozorčí výjezd do jednoho z barů v Karviné-Ráji, kde mělo dojít k šarvátce. Na pomoc nám přijela městská policie. Po našem příjezdu se na místě již nacházeli strážníci, kteří situaci obhlédli a urovnali. Mladíky údajně uklidnila servírka a my mohli jet zase dál.

Netrvalo dlouho a s hlídkou jsme vysláni do Karviné-Luk, kde došlo k pokusu o vloupání do skladu, poblíž nádraží ČD. Celou věc hlídka na místě vyšetřila a následně zapsala do systému na služebně.

Po sobotní půlnoci vyrážíme opět do ulic. Kontrolujeme okolí rodinných domků, sídliště a procházíme i lesopark Dubinu. Nad ránem nám však vysílačka opět oznamuje výjezd. V Karviné-Ráji nalezla obyvatelka bytu po svém příchodu otevřené dveře. V bytě se však nic neztratilo a zámek byl zamčený, takže byla ihned vyloučena krádež a když po mírném prozkoumání ani dveře nejevily známky násilného vniknutí, byl případ uzavřen s tím, že slečna špatně zabouchla dveře.

Před pátou hodinou ráno nás čeká ještě silniční kontrola vozidel. Tu předešlou jsme museli zrušit z důvodu zákroku. V Karviné-Hranicích jsme se pustili do kontroly projíždějících vozidel a po chvilce čekání jsme zastavili řidičku, která měla na svém voze rok propadlou technickou kontrolu. Řidičce byla v tomto případě uložena bloková pokuta.

Rozednívá se a my se pomalu odebíráme na služebnu. Dvanáctihodinová noční směna policistům končí a střídají je jejich "čerství" kolegové.

Reklama

Výběr článků

Načítám