Hlavní obsah

Na Mníšku spatříte nůžky, které nestříhají

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prohlídce zámku Mníšku pod Brdy si mohou návštěvníci prohlédnout například nejen sbírky nádobí, figurek či galantních výjevů z porcelánu, portrétní galerii vybraných majitelů, intarzovaný nábytek různých historických slohů, ale i mnoho drobných a nenápadných, přesto zajímavých předmětů.

Článek

Prohlídka mníšeckého zámku je rozdělena do dvou okruhů. Podobně, jako to bylo i za posledních obyvatel před sto lety, kteří v jedné části bydleli a v jedné měli slavnostní a společenské místnosti, kam přicházeli s hosty a návštěvami. Proto byly tyto prostory honosnější a okázalejší.

Například ve velké jídelně jsou na největších portrétech v zámku představeni předchůdci posledních majitelů, známí mecenáši umění a majitelé několika pražských paláců. Kromě toho je tu soubor vídeňského a míšeňského porcelánu, malby zdobící výplně nade dveřmi nebo sbírka cínového nádobí a svícnů.

Přestože na počátku minulého století již v zámku zavedli elektřinu, svícny jako ozdoba interiérů byly ponechány. Dříve ovšem tvořily jejich nezbytnou součást. Kromě přenosných svícnů na stolech a komodách se umísťovaly i napevno do zdí nebo na rohy skříní.

Protože bylo třeba osvětlit mnoho prostoru, svíček se spotřebovalo velké množství. A jak hořely, musely se průběžně a neustále doplňovat. Ve velkých zámcích to byla téměř nepřetržitá činnost, a proto byl vyčleněn sloužící, který za vše zodpovídal. Mezi jeho důležitou činnost patřila ale především starost o to, aby svíčky nečoudily a nespotřebovaly se příliš rychle.

Jakého pomocníka k tomu dříve používal? I ten je ve velké jídelně spolu se svícny vystaven. Zprvu nenápadný předmět připomíná zvláštní nůžky, které ovšem nestříhaly. I když vlastně ano. Jedná se totiž o takzvaný kratiknot. Používal se nejen k uhasínání svíček, ale zejména k upravování délky knotů.

Dřívější knoty totiž neodhořívaly spolu s voskem jako dneska, ale jak svíčky ubývalo, prodlužující se knot hořel větším plamenem, což by mělo za následek zbytečně rychlou, a tedy nehospodárnou spotřebu drahého vosku. A tak bylo potřeba vpravdě vždy po několika minutách přebývající knoty odstraňovat.

Mníšecký kratiknot je navíc vybaven malou sběrnou krabičkou, do které se zachytávaly zbytky hořících knotů, takže netvořily nepořádek a nezakládaly případné nebezpečí požárů. Kromě toho má také krátké praktické nožky. K čemu to? Jednoduše proto, aby od sazí neušpinil místo, na které je pokládán.

Vstupenky na prohlídky nakupujte přednostně online. 

Reklama

Výběr článků

Načítám