Hlavní obsah

Na Mníšku se připravuje tradiční Velikonoční veselice s rytíři a jarmarkem

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 20. dubna se na zámku Mníšku pod Brdy koná již 18. ročník tradiční Velikonoční veselice s dobročinnou sbírkou. Program v okolí i uvnitř zámku je připraven na celý den. Kostýmované prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, řemeslný jarmark, velikonoční dílna nebo nová výstava na půdě zámku.

Foto: Anna Čelouchová

Pašijové hry.

Článek

Jako každým rokem, tak i letos můžete na mníšeckém zámku oslavit jaro a velikonoční svátky. Zábava čeká v předzámčí i v zámku. Děti jistě potěší rytířská vystoupení nebo velikonoční dílnička. Na nádvoří zhlédnou ukázky šermířského umění i výstroje zbrojnošů a v ateliéru si mohou vymalovat polystyrénové vajíčko, které se nikdy nerozbije.

Maminky a slečny si mohou cestou po mostě k zámku nakoupit třeba ručně vyráběné šperky, domácí produkty z medu nebo velikonoční dekorace, tatínkové něco dobrého k snědku. Připravena je také hudba, tance nebo Pašijové hry.

Na půdě zámku se kromě vyhlídky z věže nově otevře výstava o vojsku a četnictvu za první republiky. Na figurínách spatříme dobové uniformy a ve vitrínkách třeba plynovou masku z doby mobilizace, reklamní materiály a módní časopisy nebo předměty denní potřeby, mezi nimi například zhuštěné mýdlo zvané Mydlík.

V zámku se budou kromě klasických prohlídek konat i prohlídky pro rodiny s dětmi. Potkají královnu Elsu a čeká je veselé povídání o Velikonocích. Uslyší, jak řehtá řehtačka, zjistí, jak se pozná vařené a syrové vejce, nebo se dozvědí, co znamenají barvy na pomlázce či proč se skáče do výšky, když se peče mazanec. 

Reklama

Výběr článků

Načítám