Hlavní obsah

Na Mníšku se o Hradozámecké noci otevře na půdě zámku zcela nová výstava o vojsku a četnictvu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 25. srpna se při příležitosti akce Hradozámecká noc otevře na zámku v Mníšku pod Brdy nová výstava, která mimo jiné připomene sté výročí vzniku Československa. Věnována bude práci vojska a četnictva v době první republiky i Mnichovské zrady a linii opevnění takzvané Pražské čáry.

Foto: Anna Čelouchová

Plynová maska z doby mobilizace.

Článek

Zámek v Mníšku pod Brdy otevře v sobotu 25. srpna novou výstavu, která bude přístupná na půdě v prostoru jedné ze tří zámeckých věží. Návštěvník vystoupá po dřevěném točitém schodišti až do podkroví, kterým projde do jihozápadní věže s výhledem do nejbližšího okolí. 

Ve věži pak bude čekat zajímavá výstavka, která se slavnostně otevře v 15.30 hodin. Připomene období první republiky, kdy na Mníšku bydleli poslední majitelé, a věnovat se bude především činnosti vojska a četnictva tehdejší doby. 

Mezi exponáty si budeme moci prohlédnout například kompletní uniformu generála četnictva, přilbu příslušníka hasičského sboru nebo čepici nádražáka. Také uvidíme plynovou masku z doby mobilizace nebo předměty denní potřeby, které i vojáci používali. Třeba zhuštěné mýdlo zvané Mydlík nebo pouzdra na cigarety. 

Na stěně budou vyvěšené zajímavé mapky zachycující rozsah opevnění na linii takzvané Pražské čáry, která vedla právě i okolím Mníšku. Z oken věže uvidí návštěvníci přesným směrem tam, kde se takzvané řopíky i jiné typy opevnění budovaly.

Výstava se otevírá v rámci akce Hradozámecká noc. Na Mníšku je připraven i další program. Nové hravé prohlídky pro děti s úkoly a hádankami, kostýmované prohlídky pro dospělé se soutěžním kvízem, hudba, výtvarná dílna, šermířská vystoupení, pohádkové sklepení, první zpřístupnění spodní části zámecké zahrady a ve 21 hodin slavnostní ohňostroj v parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám