Hlavní obsah

Na luxusní zámek v Lednici jezdili jeho původní majitelé jako na chatu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohádkově vypadající zámek s rozlehlým parkem, který se nachází v obci Lednice na pravém břehu řeky Dyje, patří mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Výlet do Lednice vám možná zabere celý den, avšak na každém kroku je na co se dívat, co obdivovat.

Foto: Robert Rohál

Kdysi jezdili do lednického zámku jeho původní majitele jako na chatu.

Článek

Historie říká, že lednické panství získali roku 1249 Lichtenštejnové a patřilo jim bezmála 700 let, což je znát takřka na každém kroku v celém (dnes skvěle udržovaném) komplexu.

Návštěvníci tak mohou obdivovat nejen romantikou vonící interiéry a procházet se v rozsáhlém parku, ale mohou posedět i v příjemné zámecké kavárně - Café Chateau (v současné době zde vystavuje svou tvorbu fotografka Nelly Billová) či se občerstvit v cukrárně a restauraci, které jsou součástí zámeckého areálu.

Zajímavé jsou výstavní expozice přímo v zámku, ale můžete přijet i na další akce. Například 14. června od 20.30 hodin tady zazní koncertní verze slavného muzikálu Bídníci v provedení souboru Městského divadla Brno.

Dnešní podobu získal původně renesanční zámek ze 16. století  při rozsáhlé rekonstrukci v polovině 19. století - sloh imituje anglickou tudorovskou gotiku. Ovšem významnou úpravou prošel zámek už koncem 17. století, kdy byl barokně upraven podle plánů významného italského architekta Domenica Martinelliho a Jana Bernarda Fischera z Erlachu.

Stejně velkolepá je i výzdoba interiérů počínaje vyřezávanými kazetovými stropy, původním historickým nábytkem a konče pozoruhodným, šestatřicetistupňovým dřevěným schodištěm v knihovně, které vedlo do ložnice knížat a bylo vyrobeno bez použití jediného hřebíku.

Při prohlídce zámku těžko uvěříte, že obdivujete letní sídlo. Skutečně, tato monstrózní a až pohádkově působící budova sloužila šlechtě jako „chata“. Přijížděli sem už zjara, ale na podzim se vraceli do zámku ve Valticích. Přesto si tu nechali vybudovat topení, luxusní koupelny, ložnice, jídelny a taneční sály. Lichtenštejni si potrpěli na své umělecké sbírky, a kde to šlo, vystavovali trofeje z cest po Africe a Asii.

Je smutnou pravdou, že velká část původního vybavení utrpěla v závěru druhé světové války a následným zásahem komunistického zestátňování. Lichtenštejnové tenkrát popadli, co se dalo, už v roce 1943. Nejkrásnější obrazy, nejcennější kousky nábytku, šperkovnice a ozdoby skončily v dalekém Lichtenštejnsku.

K našemu potěšení se tehdejším majitelům zámku nevyplatilo tahat masivní nábytek, řezat schodiště nebo strhávat unikátní tapety. Díky tomu dnes můžeme obdivovat krásné schodiště v knihovně, vyřezané z jediného stromu, i původní čínské tapety s motivy květin, ptáků a Číňanů, zdobící zdi čínského kabinetu.

K zámku přiléhá rozsáhlý zámecký park vybudovaný na počátku 19. století. Nachází se v něm mnoho soch, ale i vzácných dřevin, rybníků a a zajímavých staveb: Minaret z roku 1798, Janův hrad – pseudogotická napodobenina hradní zříceniny, nebo Lovecký zámeček.

Do komplexu patří i historický skleník, postavený v letech 1843 až 1845, ve kterém se nachází i nejvzácnější česká skleníková rostlina – strom 300 – 500letého cykasu Encephalartos altensteinii. Rekonstrukce skleníku v 90. letech nicméně nebrala ohled na význam zdejších rostlin a došlo tak k nenávratnému poškození tohoto stromu.

Státní zámek Lednice se řadí k nejvýznamnějším projevům vrcholného romantismu na území Česka a v prosinci 1996 byl zapsán v rámci celého Lednicko-valtického areálu do seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám