Hlavní obsah

Na Hutisku se slaví. Pejsci ze zdejší stanice dělají svým páníčkům radost již 40 let

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malou obec v srdci Valašska Hutisko-Solanec hledali na mapě chovatelé snad již ze všech koutů Evropy. Důvodem je úspěšná chovatelská stanice psů Rosmery, která v letošním roce slaví 40 let od svého založení. Mezi největší úspěchy patří tituly jako světový či evropský vítěz.

Foto: Radim Kašpar

Historie chovu

Článek

Málokdo ví, že z valašské dřevěnice v Hutisku-Solanci pochází mnoho úspěšných pejsků, kteří se honosí množstvím titulů nejen z oblasti exteriéru, ale také práce. 

"V devadesátých letech zde žil Evropský vítěz z Dortmundu a Budapešti z let 1992 a 1993. Velký úspěch dosáhl také na světové výstavě v Bernu v roce 1994. Na úspěchy z počátku 90. let se navázalo také v roce 2011. Jezevčík Roky po vítězství na výstavách v Maďarsku, Slovensku, Polsku a Francii absolvoval úspěšně i množství výstav u nás. Mezi úspěchy lze zmínit také absolutní vítězství v konkurenci tří tisíc psů na mezinárodní výstavě Intercanis Brno," přibližuje úspěchy svých pejsků Miloš Kašpar z Chovatelské stanice loveckých psů Rosmery.

Šampion z Paříže

Vrcholem Rokyho se stalo vítězství na Světové výstavě jezevčíků v Paříži, kam se sjelo kolem 550 nejlepších zástupců tohoto plemene ze šestnácti států. "Naši pejsci nejsou jen krásní, ale také chytří a dokážou pracovat. Jedná se o lovecké pejsky, kteří jsou nerozlučnými společníky a pomocníky myslivce, chrání a vyhledávají zvěř, proto musí mít předepsané zkoušky," dodává chovatel. Podle něj je chov psů velmi odpovědná a náročná činnost. Každý chovatel musí usilovat o šlechtění v rámci linie, plemene, rozvíjet vlohy a vlastnosti a v neposlední řadě také pečovat o zdravotní stav a povahu. Aby chovatelské výsledky byly kvalitní, nesmí chybět znalosti z řady oborů – mimo jiné celé škály faktů ze života psů od etologie, psychologie po genetiku. Potřebná je spousta volného času, ekonomické zázemí a hlavně píle a láska ke zvířatům.

Koníček na celý život

"Je to láska na celý život, lépe řečeno na život několika generací. V Anglii, odkud pochází kolem padesáti plemen z asi 380 uznaných mezinárodní kynologickou federací, existují rodinné chovy s více než stoletou tradicí. Já jsem chov převzal od svého otce, ten se mu věnoval od roku 1947. Svého prvního kokra jsem dostal v roce 1970 a o dva roky později jsme založili oficiální chovatelskou stanici Rosmery. Je schválená a registrovaná Mezinárodní kynologickou federací v Bruselu. Napřed jsme chovali pouze kokršpaněly, v devadesátých letech přibyli jezevčíci. Třetí generací v naší rodině je syn Radim, který se dal na chov retrívrů, takže jsme název v roce 2006 rozšířili o New Rosmery. Pejskům se věnuje také syn Miloš," dodává milovník psů. Tvrdí totiž, že život bez psa je život pod psa, což potvrzuje i jeho paní Alena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám