Hlavní obsah

Na Hrnčířské slavnosti na zámku v Nelahozevsi letos dorazily tisíce návštěvníků

Novinky, Martin Tlustý

V sobotu 26. a neděli 27. dubna se za krásného slunečného počasí konal na zámku v Nelahozevsi již dvanáctý ročník Hrnčířských a řemeslných slavností - během víkendu na ně dorazilo přes 5200 návštěvníků.

Foto: Martin Tlustý

Takovýchto stánků s keramikou byste o víkendu našli na zámku i v podzámčí hned několik desítek.

Článek

Své stánky si na zámku a v podzámčí rozložila více než stovka hrnčířů, šperkařů a mnoha dalších zhotovitelů dlouhé řady rozmanitých řemeslných výrobků.

Přímo na zámeckém nádvoří vystupovali folkaři ze Špalíčku, pro děti zde řádil oblíbený klaun Pupa. V zámeckém sklepení k lobkowiczkému vínečku vyhrávala cimbálovka Studánka.

V Rytířském sále koncertovaly pěvecké sbory z nedalekých Velvar i Kladna. V tomtéž sále se rovněž hrály i pohádky pro děti, a to v podání na zdejším zámku již dobře zavedeného Sváťova dividla a nově též autorského divadélka Krabice Teplice a jeho půvabné pohádkové show.

Letošní novinkou byla naučná Včelí stezka, vytvořená ze třinácti vzájemně obsahově propojených informačních panelů popisujících včelí život v úlu i mimo něj.

Program standardně zahrnoval rovněž prohlídky zámecké expozice s názvem „Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů“ s průvodci v dobových kostýmech.

 V zámecké zahradě si děti mohly vyzkoušet svoji dobrou mušku střelbou lukem jak na terč, tak hodem na kuželky nebo do obzvláště kulatých úst veliké dřevěné klaunské hlavy.

V zahradě se také "lovily" rybičky ze dřeva a letos se zde nově objevily mechanické dřevěné jeřáby, s jejichž ovládáním svým dětem museli často vypomoci přítomní tatínkové, případně i maminky.

Pozornosti dětí rozhodně neušly tradiční ukázky činnosti sokolníků, které jejich létající chovanci poslouchali téměř na každé zavolání.

Výběr článků

Načítám