Hlavní obsah

Muzeum Šumavy Sušice vítá návštěvníky v novém

Novinky, Alena Lochmannová

Po téměř rok trvající rekonstrukci byla v uplynulém týdnu představena nová podoba Muzea Šumavy Sušice. Jedna z nejnáročnějších investičních akcí muzea za posledních několik desetiletí zahrnovala rekonstrukci a dostavbu historického objektu bývalé strážnice a přilehlé části městských hradeb.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Po téměř rok trvající rekonstrukci se nyní představuje Muzeum Šumavy Sušice v novém.

Článek

V rámci provedené rekonstrukce byl celý objekt muzea nově zastřešený, byly položeny nové podlahy v přízemí i v patře a obnoveny veškeré sítě. Všechny instalace i sítě včetně topení v přízemí i v patře jsou vedeny podlahou, historický vzhled tak byl narušen jen minimálně. Také při obnově fasád byly respektovány technologie a postupy používané ve středověku, současný vzhled tak přibližuje jejich možnou tehdejší podobu.

V přízemí zrekonstruovaného objektu vzniklo lapidárium a prostor pro menší výstavy. V patře je velký multifunkční sál pro výstavy, přednášky, koncerty a besedy. Nově je vybudované sociální zázemí pro návštěvníky, samozřejmostí je také bezbariérové řešení a nezbytné vybavení plošinou pro imobilní návštěvníky. Zajímavou novinkou je nový přístup na ochoz hradeb – ten se dosud otvíral návštěvníkům jen zcela výjimečně, například při Muzejní noci, Dni otevřených dveří nebo v rámci Dnů evropského dědictví.

Dvůr muzea zůstal zachován v původní podobě, i když zde přibyly dva nové prvky. Jedním je moderní propojovací objekt s atypickou prohnutou prosklenou stěnou mezi stávající expozicí a opraveným objektem. Reflexní sklo, které je zde použité, zrcadlí ostatní objekty na nádvoří, což umocňuje celkový dojem z vnitřního areálu muzea. Druhým prvkem je zapuštěné noční osvětlení celého nádvoří a historické kašny.

Celkové náklady rekonstrukce, provedené podle projektu architekta Pavla Lejska, dosáhly necelých 20 miliónů Kč, přičemž 12,3 miliónu Kč bylo financováno z ROP NUTS II Jihozápad.

"Rekonstrukce je velmi zdařilá. Myslím, že se při ní podařilo citlivě propojit minulost a současnost, a jsem přesvědčen, že výsledek potěší všechny návštěvníky Muzea Šumavy Sušice a přiláká mnoho dalších," uvedl Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám