Hlavní obsah

Muzeum Eduarda Štorcha bylo otevřeno v Lobči

Novinky, Roman Rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta práce, kterou odvedl místní starosta Luděk Dohnalík, na muzeu Eduarda Štorcha přinesla své ovoce. Nedávno bylo v Lobči, obci vzdálené třicet kilometrů od Mělníka, otevřeno muzeum zaměřené právě na pravěk a vše, co s ním souvisí. Muzeum nabídne kromě pohledu do naší minulosti o pohled do blízké budoucnosti Lobče.

Foto: Roman Rak

Ukázka lovu mamuta.

Článek

Muzeum se nachází ve středu obce v budově obecního úřadu. Dříve byly prostory využívány jako obecní škola. Budova je kousek od hlavní cyklotrasy spojující Mladou Boleslav s Kokořínským údolím.

Hned u vchodu nás přivítala milá průvodkyně, která nás nalákala dále. První, co jsme spatřili, byl stůl Eduarda Štorcha. Tento významný spisovatel právě v Lobči nějaký čas pobýval a nechal se ke spoustě knih právě okolní krajinou inspirovat. Kromě jeho originálních rukopisů zde najdete jeho osobní dokumenty ale také třeba dopisy, které mu psaly místní děti. 

Hlavním tahákem místního muzea je ovšem mamut. Nečekejte nějaké ohromné monstrum. Jde jen o mládě, kterému ještě nenarostly kly. Hned vedle stojí mladý lovec, který se toto mládě snaží ulovit.

Celá expozice nabízí mnoho prvnů ze života našich předků a je velice zajímavě provedena.

Druhá část expozice se věnuje obci. Dozvíte se zde něco o rodu Šimonků, kteří vlastní zámek Lobeč, Stránov a hrad Housku. V obci ovšem působilo mnohem více významných osobností a každá z nich má v muzeu svojí část. Jako poslední na vás bude čekat promítání dokumentárního filmu v nově vybudovaném sále. Více o tom, kdy je muzeum otevřené a celou adresu naleznete zde.

Nesmíme opomenout budoucnost Lobče, na kterou se zde také myslí. Při odchodu z muzea vás zaujmou plány na budoucí vývoj obce včetně opravy chátrajícího pivovaru. V něm by se měla obnovit výroba piva. Dále zde budou konferenční a hotelové prostory a také expozice věnující se historii této krásné památky. Vizualizace toho jak by měla oprava dopadnout a v jakém stavu je budova dnes naleznete zde. Oprava na něm už začala a nezbývá než doufat, že nebude trvat déle než čas potřebný k otevření muzea. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám