Hlavní obsah

Mořeplavec Richard Konkolski vyprávěl dětem o svých cestách po moři

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 6. června se děti z vodáckého klubu měly na co těšit. V ostravských Dolních Vítkovicích v Malém světě techniky U6 byla pro ně připravena komentovaná prohlídka o světoznámé lodi Niké mořeplavce Richarda Konkolského.

Foto: Josef Zajíc

Dolní Vítkovice , Malý svět techniky U 6, plachetnice NIKÉ I. Délka 7,42 m, šířka 2,31 m, hloubka ponoru 1,35 m.

Článek

Richard Konkolski (1943), mořeplavec, sportovec, stavitel čtyř lodi Niké, spisovatel, fotograf, odborník na plavbu po moři, je také dobrým vypravěčem. Svými zážitky z cest podél světa účastníky komentované prohlídky zaujal.

„Když mi bylo deset, tak jsem si s klukama, podle plánku z mládežnických novin, postavil loď. Šli jsem na největší rybník v okolí Bohumína. Loď jsme položili na vodu. Hrdě jsem si do ní sedal v domnění, že poplavu. Plaval jsem, ale dolů ke dnu,” začal mořeplavec své vyprávění.

To děti zaujalo. Pak prošel své léta na základní škole. „Měl jsem rád matematiku, ta je důležitá, ale jinak jsem v učení nevynikal. Až v sedmé třídě jsem dostal rozum. Začal jsem se učit a závěrečné zkoušky (osmiletka tehdy končila závěrečnými zkouškami) jsem udělal na výbornou. Učitelé koukali. Rodiče také.”

Následovalo zajímavé a podnětné vyprávění o cestách po moři. Nebylo to jednoduché. Opět se musel učit, bádat, zkoušet, až si nakonec postavil svoji první loď Niké. V Polsku udělal kapitánské zkoušky a v roce 1971 spustil na vodu plachetnici délky 7,42 metru, šířky 2,31 metru a s hloubkou ponoru 1,35 metru. Trénoval a na první cestu přes Atlantik se vydal v roce 1972.

Cesta mu trvala tři roky. Za tu dobu navštívil 40 zemí, fotografoval, filmoval, psal reportáže do českých novin, sbíral mapy a získával zkušenosti na další cesty. Jeho plachetnice Niké byla v té době druhá nejmenší loď, která absolvovala tyto náročné závody po moři. S lodí urazil 41 000 námořních mil, což představuje dráhu dvakrát okolo země po rovníku. Postavil celkem čtyři lodě - Niké I., Niké II., Niké III. a v Americe čtvrtou loď, která se již nejmenovala Niké.

Děti z vodáckého oddílu zaujalo konstatování, co všechno musí námořní kapitán umět.

„Musel jsem si vařit, v případě zranění, a nebylo jich málo, jsem se musel ošetřit, musel jsem se naučit používat vysílačku, znát základy topografie, meteorologie, astronomie, přírodopisu, znalost používat sextant, kompas a musel jsem znát řeči. Domluvím se anglicky všude, umím dobře polsky, rusky. Víte, všechny řeči znát nemůžeme, ale když na člověka promluvíte s úsměvem, tak on vám s úsměvem odpoví,” ukončil své vyprávění. Následovala exkurze po jeho lodi Niké.

V závěru zúčastněným dětem daroval knihu Rychlé šífy kapitána Richarda Konkolského s věnováním a podpisem. Kreslenou knihu o Konkolského cestách napsal dramaturg, scénárista a moderátor ostravského studia Československé a České televize Milan Švihálek a ilustroval Oldřich Hyvnar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám