Hlavní obsah

Moravský Manchester v brněnské galerii Celnice

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Celnice v areálu vily Löw-Beer aktuálně hostí výstavu Brnem textilním, kterou připravilo Metodické centrum průmyslového dědictví v Ostravě. Výstava mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli prizmatem památkové péče.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Esslerova přádelna v Obřanech

Článek

Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti tzv. moravského Manchesteru jsou zde stále patrné. Řada území byla urbanisticky zformována rozvojem textilní výroby a dnes před námi stojí otázka, jak s tímto dědictvím naložit.

Osmnáct výstavních posterů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Autorka výstavy památkářka Michaela Ryšková se domnívá, že „Brno by si zasloužilo samostatné muzeum textilu, umístěné například v původní budově Esslerovy přádelny v Obřanech”.

Výstavu doplňují panely o historii brněnského textilního školství (dnešní ŠUŘKA) či továrně firmy Moses Löw-Beer včetně rodokmenu rozvětvené rodiny Löw-Beerů.

Výstava Brnem textilním bude v galerii Celnice přístupná až do 28. července. Stejnojmennou publikaci je možné si zakoupit na pokladně vily Löw-Beer. Výstavní postery jsou dvojjazyčné, česko-anglické. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná od úterý do neděle, od 10 do 18 hodin. O státních svátcích 1. a 8. května 2019 bude otevřeno dle standardní otvírací doby.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám