Článek
Festival Food Parade se letos konal v prostorách zámeckých zahrad Troja v Praze 7. Stejně jako tomu bylo loni, atmosféra festivalu se nesla v duchu oslav skvělého jídla a pití, které připravovali během dvou dní ti nejlepší pražští šéfkuchaři. Stejně tak mohli návštěvníci po celý víkend ochutnávat lahodnou kávu, vynikající vína či piva nebo exotické koktejly.
Pro opravdové labužníky nemohly chybět ani delikatesy z koutů celého světa. Součástí festivalu bylo také mnoho zajímavých zážitků, jakými jsou kuchařské show, sommeliérský minikurz a setkání s molekulární kuchyní.
A že jste o molekulární kuchyni ještě neslyšeli? Zjednodušeným vysvětlením funguje molekulární gastronomie na propojení chemických a fyzikálních poznatků, které se kloubí se znalostí přípravy pokrmů. Stejně jako u klasické kuchyně dochází k využití běžně dostupných surovin, které se však upravují do zcela jiné podoby.
Propagátorem v této oblasti u nás je Petr Koukolíček, pro kterého není problém vyměnit pánve a hrnce za tekutý dusík a injekční stříkačky, se kterými především mění skupenství jednotlivých surovin. A tak dokáže připravit z okurek nebo máty kaviár pro vegetariány, jedlou hlínu či kouřící drink. Ze ztuženého hovězího vývaru umí vytvořit těstoviny v podobě špaget.
Vypadá to jako vysoké kouzelnictví, ale vše se odehrává za velice přísných podmínek a přesných postupů, čímž se z oblasti kulinářství přesouváme spíše do oblasti vědy, experimentů a vymýšlení neokoukaných zážitků pro ty nejmlsnější jazýčky.

Petr Koukolíček při přípravě nitro kapučína.

Tekutý dusík a kapučíno.