Hlavní obsah

Moje Slovácko aneb U tetičky na dědině

Novinky, Renáta Polišenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první slovácký příměstský tábor v duchu tradic, folkloru a běžného života našich předků se v létě promění chalupa Boršice v Parku Rochus v Uherském Hradišti.

Foto: Renáta Polišenská

První slovácký příměstský tábor

Článek

Bílé stavení, zelená podrovnávka, muškáty v oknech, velká vrata, hromada sena na voze, hnůj, kadibudka, slepice. Otevřené dveře, velká lavice na ní dvanáct dětí jako schodečky, prostřený stůl, stará kamna aj s troubou na vdolky, v ložnici duchny aj obrázek nad postelou, všude čisto a útulno...

Nedíváte se na pohádku, ani jste se nevrátili do minulého století. Jen jste nahlédli do chalupy Boršice v Parku Rochus v Uherském Hradišti, která se stane na 8 týdnů "domovem" pro děti příměstského tábora.

První slovácký příměstský tábor připravilo Informační centrum pro mládež ve spolupráci s DDM Šikula a Parkem Rochus v Uherském Hradišti. „Původní myšlenka byla zcela jiná. Hledali jsme místo na školní výlety pro naše děti. Říkali jsme si, že bychom jim měli ukázat, jak se dříve žilo u nás,” popisuje nápad Ing. Stanislav Blaha, předseda Regionu Slovácko.

„Při prohlídce Parku Rochus nás nadchla chalupa Boršice, která dokonale splňovala naše představy. Bohužel nebo spíše bohudík, vedení Parku Rochus nepovolilo přenocovaní „snad jen“ příměstský tábor a bylo jasno, jakým směrem se vydáme. K realizaci tábora nám chyběl už jen poslední článek a to partner, který má zkušenosti s pořádáním táborů. Oslovili jsme Mgr. Ivanu Zůbkovou z DDM Šikula, která má s pořádáním příměstských táborů mnohaleté zkušenosti a jelikož ji naše myšlenka nadchla, nic nebránilo tomu, abychom se pustili do společné realizace,” dodal Stanislav Blaha.

A na co se mohou děti těšit? „Na každý den mají připravený pestrý program - dozví se spoustu informací o tradicích, krojích a zvykoslovném roce, zkusí si kroj aj modrotisk, malování tupeské keramiky, malování ornamentů na trička, kluci budou stavět plot kolem chalupy. A k tomu je čeká starost o hospodářství, okopávání brambor… Tety budou připravovat domácí pomazánky, sirupy, péct buchty. Budeme se koupat v neckách a opalovat na trávě. Tak jako to bylo za nás, když jsme byli na prázdninách u babičky. Dá se říct, že jsme si tábor ušily pro sebe a naše děti – jsme maminy, milujeme Slovácko, tvoříme, pečeme buchty, aj vaříme domácí sirupy, domácích prací se nebojíme a starost o slepice (u dětí jsme si jisté) snad zvládneme,” usmívá se Renáta Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko.

„O tábor je velký zájem a překvapuje nás spousta věcí – hlásí se nám tatínci, že budou zdarma pomáhat s přikládáním do kamen a prací okolo hospodářství, hlásí se babičky, s dětmi chtějí jít na tábor i maminky, dokonce se hlásí děti z Olomouce, kdy nám rodiče svěří své ratolesti a sami sednou na kolo a budou jezdit okolo Baťáku. Hlásí se děti z daleka, které budou s rodiči přespávat na hotelu a na tábor docházet… Máme z toho velkou radost a asi budeme muset začít přemýšlet i nad tábory pro dospělé nebo mezigenerační. Letos si tábor otestujeme na dětech a příští rok uvidíme,” uzavírá pozvánku Renáta Polišenská.

Další informace naleznete na www.slovacko.cz , přihlášky DDM Šikula, FB

Reklama

Výběr článků

Načítám