Hlavní obsah

Módní přehlídka a výstava fotografií upozorní na rizika výskytu rakoviny prsu u mladých žen

Novinky, Kateřina Martykánová

Ve středu 22. října od 18:30 hodin proběhne v pražském klubu ROCK CAFÉ charitativní módní přehlídka S elegancí proti rakovině. Modely studentů designu katedry Technické univerzity Liberec zde představí mladé ženy, které prošly vážným onkologickým onemocněním. Večer provází Iva Kubelková, vystoupí Dan Bárta.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Organizací netradiční módní přehlídky i výstavy fotografií se snaží Projekt 35, Dialog Jessenius i Aliance žen s rakovinou prsu poukázat na problematiku výskytu rakoviny u mladých žen do 35 let a možnost jejího vyléčení při včasném odhalení.

„V civilizovaných zemích počet zhoubných nádorů stoupá a rakovina se může objevit i ve věku, kdy na závažné zdravotní problémy nemyslíme,” uvádí přední česká onkoložka a předsedkyně Projektu 35 Petra Tesařová a dodává: „Každoročně se v České republice diagnostikuje kolem 130 nových případů karcinomu prsu u žen do 35 let. V tomto věku je nemoc většinou nebezpečnější, nádor je agresívnější a často se bohužel, odhalí v pokročilém stádiu.”

Kolekce modelů pro přehlídku S elegancí proti rakovině byla sestavena z absolventských prací studentů textilního a oděvního návrhářství katedry designu Technické univerzity v Liberci. Jednotlivé modely představí bývalé onkologické pacientky, pro které by tato akce měla být symbolickým návratem do „zdravého“ života.

Během večera si hosté v prostorách Rock Café mohou prohlédnout také výstavu snímků fotografky Petry Ficové. Jsou zde vystaveny od 10. do 31. října a zachycují zdravé i nemocné mladé ženy, které našly odvahu podělit se prostřednictvím fotografií o svůj příběh a staly se inspirací pro ostatní ženy. 

Tyto fotografie provázely vizuálně také první ročník kampaně Ruce na prsa, kdy během téměř roční kampaně naučil Dialog Jessenius samovyšetření téměř 4000 žen.

„Druhý ročník úspěšného projektu odstartujeme již začátkem roku 2015,” informovala ředitelka Dialog Jessenius Michaela Tůmová, která všem ženám vzkazuje: „Často se vymlouváme, že v dnešní uspěchané době není čas, a snadno pak i na důležité věci zapomínáme. Proto jsme vytvořili důmyslného pomocníka - aplikaci Ruce na prsa pro chytré telefony, která ženám každý měsíc připomene, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám