Hlavní obsah

Modely stavebnice Merkur, které utíkají, předvedou v muzeu v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

V sobotu 28. dubna poličské muzeum zahájí výstavu nestárnoucí stavebnice Merkur. Přítomen bude i její autor Jiří Mládek. Vernisáž bude doplněna ukázkou modelů ze stavebnice Merkur na dálkové ovládání Martina Stupňánka, který vám ukáže zmenšený UNC stroj, terénní auto nebo robotického pavouka.

Foto: Alena Zavoralová

Model ze stavebnice od konstruktéra Martina Stupňánka.

Článek

Již od roku 1928 se ve výkladech hračkářství objevuje první stavebnice s názvem Merkur. O dva roky později se začíná prodávat již v šesti velikostech. Výroba oblíbené dětské hračky se nezastavila ani v nejtěžších dobách – továrna přežila válku i Vítězný únor, i když se ze stavebnice, vlivem vývozu, na nějaký čas stalo podpultové zboží. 

Navzdory překotnému vývoji v hračkářském průmyslu posledních dvacet let je stavebnice stále oblíbená. Přijďte se seznámit s prostou genialitou perforovaných plíšků, šroubků a koleček. Výstava Fenomén Merkur vznikla díky spolupráci s největším sběratelem této stavebnice Jiřím Mládkem, který jí zasvětil přes třicet let svého života. Jeho model Ocelového města je dokonce zapsaný v Guinessově knize rekordů.

Výstava návštěvníky zavede nejen do historie této slavné stavebnice, ale také ukáže, jaké pozoruhodné věci z ní lze sestavit. Na zájemce čekají pečlivě vybrané exponáty – auta, traktory, lokomotivy, obří jeřáby či ruské kolo a Petřínská rozhledna. Výstava zároveň zve všechny malé i velké návštěvníky ke hře, a to přímo v merkurové herně, kde si mohou pohrát a postavit vlastní model. 

Vernisáž se koná v sobotu 28. dubna od 14.00 hodin v poličském muzeu. Výstava potrvá do 2. září a navštívit ji lze i ve svátek 1. května.   

Reklama

Výběr článků

Načítám