Hlavní obsah

Mnoho Masaryků v jeho rodném kraji. Přibude další

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Hovorany na Slovácku odhalí při oslavách bustu Masaryka. Všechny prezidentovy památníky v jeho rodném kraji mapuje výstava v Hodoníně.

Foto: Zdeněk Šmýd

Busta Masaryka zdobí i radnici v Hodoníně.

Článek

Na sochy, busty či památníky věnované T. G. Masarykovi narazíte na Slovácku na mnoha místech. Aby ne, jde o jeho rodný kraj. Dětství prožil v Hodoníně, Čejkovicích nebo Čejči. U příležitosti stoletých oslav vzniku ČSR přibude další památka v Hovoranech, které sousedí právě s Čejčí. 

Slavnostní odhalení busty se uskuteční v neděli 28. října. Masaryk ozdobí prostor před budovou obecního úřadu a místní navíc v jeho bezprostřední blízkosti slavnostně vysadí lípu. Program začíná v 15.30 a jeho součástí bude i vystoupení místních folkloristů nebo tematická výstava. 

Za Masarykem se ale v těchto dnech vyplatí vyrazit na Slovácko i díky speciální výstavě v jeho rodném Hodoníně. Mapuje právě všechny pomníky věnované prvnímu prezidentovi v jeho rodném kraji. Výstava je k vidění do 11.listopadu v Masarykově muzeu, kde je i největší stálá profesionální expozice Prezidenta Osvoboditele na území ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám