Hlavní obsah

Mladí dobrovolníci stavěli v Železných horách kamenné zídky, pomohou plazům

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O předposledním dubnovém víkendu bylo v okolí Nasavrk rušno. Početná skupinka nadšenců za pomoci vlastních sil a nástrojů se pustila do budování zídek, které zlepší podmínky pro tamější plazy. Zároveň tím byl odstartován projekt S odpadky zatočíme, nálety vyrubáme, jež má pomoci přírodě.

Foto: Aleš Rudl

Členky týmu staví jednu z kamenných zídek, která se zajisté stane útočištěm chráněných druhů plazů.

Článek

Od sobotního dopoledne začaly nedaleko města Nasavrky na okraji pole sousedícího s lesem vyrůstat kamenné zídky. Skupina mladých lidí zde zahájila svůj projekt, jež má v tomto případě za úkol podporu biodiverzity zdejšího zvířectva, zvláště ještěrek a hadů.

Z přítmí lesa začali ochotně všichni přítomní přesouvat žulové kameny různých rozměrů na jeho okraj. Chlapci se specializovali na velké balvany, které bezvadně sloužily jako základ pro budoucí stavby. Některé však byly natolik objemné a těžké, že byla nutná vícečlenná spolupráce. Pro dolování kamenů se též uplatily krumpáče a motyky.

Dívky se velkých kamenů rovněž nebály a tahaly je zpoza lesa rovněž s obdivuhodným nadšením. Občas tým vytvořil řetězec lidí, kteří si kameny navzájem přehazovali, což urychlovalo a usnadňovalo celou dřinu.

Když bylo pohromadě dostatek materiálu, přikročili dobrovolníci k vlastní stavbě. „Podej mi támhleten plochý kámen, ten se mi sem bude bezvadně hodit,“ křikla Jana Truncová na nejbližšího člena týmu a už doplňovala další balvan do zídky.

Aby byly nové úkrytové možnosti pro plazy plně funkční a stabilní, bylo nutné skládat žulu s rozmyslem. Nebylo záměrem vyplnit každou skulinu. Ty se zajisté následně stanou útočištěm pro chráněné živočichy. Rovněž stabilita byla v průběhu činnosti pravidelně kontrolována. „Ještě jeden kámen a s plazy nebude amen,“ zvolal Jiří Mašek a už byl hotov další kamenný objekt. 

Zídky, nazývané též plazníky, začaly vyrůstat jako houby po dešti. „Tahle zídka se mám opravdu povedla a jistě bude sloužit všem ještěrkám, které mám velice ráda,“ pronesla Olga Čermáková po dokončení největší zídky. 

Dobrovolníci, z nichž naprostá většina byli studenti nebo absolventi České zemědělské univerzity v Praze, odcházeli z lokality s velice dobrým pocitem, že pomohli tamější krásné přírodě. Večer též uvítali možnost poslechnout si od vedoucího pracovníka správy CHKO Železné hory Ing. Rusňáka poutavou přednášku o vývoji a charakteristice zdejší oblasti.

Projekt, se kterým mladí lidé sami přišli, byl podpořen z programu Think Big nadace O2 a volně navazuje na obdobný projekt Pomoc s péčí ve vybraných CHKO, který byl již realizován v minulém roce. Další akce týmu se uskuteční v první polovině května v Beskydech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám