Hlavní obsah

Mladí dobrovolníci obnovili cestu na naučné stezce Brdatka na Křivoklátsku

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O státním svátku 28. října skupina mladých dobrovolníků nelenila a vyrazila na Křivoklát. Na úseku naučné stezky vedoucí do Zbečna odstraňovali nánosy zeminy a kamenů tak, aby cesta byla pro návštěvníky co nejschůdnější.

Foto: Aleš Rudl

Dobrovolníci rozšiřují cestu, po které vede naučná stezka Brdatka, která je považována za nejkrásnější na Křivoklátsku.

Článek

Na nejfrekventovanější turistické stezce na Křivoklátsku bylo o uplynulém svátku živo. Početná skupina nadšenců vybavená krumpáči, lopatami, hráběmi a kolečkem se pustila do rozšiřování staré vycházkové cesty, která byla vybudována již v 19. století. Vede po úbočí příkrého svahu a lemuje ji několik výhledů na kaňon řeky Berounky, která je páteří celé chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Po upravované cestě prochází nejhezčí naučná stezka na Křivoklátsku, která se jmenuje Brdatka a byla vybudována roku 1978. Stezka spojuje městys Křivoklát s obcí Zbečno. Panely byly v průběhu let obnovovány, cestě však taková pozornost věnována nebyla.

Postupující erozí, sesouváním zeminy a bortícími se terasovitými zídkami by byla za několik let cesta schůdná jen s obtížemi. Tomu udělali mladí lidé přítrž. Jedni krumpáči odstraňovali napadanou zeminu s kameny od paty cesty terasovitého charakteru, druzí pomocí lopat ji házeli do kolečka či zpevňovali cestu při okrajích. Další urovnávali hrubou práci hráběmi či vhodnými kameny doplňovali zídku.

„Pojeď sem s ním kolečkem, ať ti mohu naložit další porci hlíny,“ křikla Soňa Koudelová a už do něj házela čerstvě nakopanou zeminu, kterou poté dobrovolníci odváželi na zasypání nerovnosti v dalším úseku naučné stezky.

Sváteční den využila řada turistů a vydala se do křivoklátských hvozdů za krásně se barvící přírodou, či na královský hrad. Mnozí oceňovali, záslužnou činnost mladých lidí a pochvalovali tuto aktivitu. Tím pomyslně dodávali energii a odhodlání do další práce.

„Je to jako posilovna v přírodě a kdyby sem vyrazili další lidé místo posilování v nějaké zadýchané místnosti, tak by byla celá cesta obnovena raz dva,“ konstatovala Olga Čermáková, která si Křivoklátsko oblíbila a je ráda, že pomohla úpravě turistické cesty, po které už mnohokrát prošla.

Akce byla součástí projektu, se kterým mladí lidé sami přišli a který byl podpořen z programu Think Big. Pomoc na konkrétní lokalitě byla domluvena se Správou CHKO Křivoklátsko, která tuto dobrovolnickou činnost velice uvítala.   

Reklama

Výběr článků

Načítám