Hlavní obsah

Mláďata labutě Zpěvanky již létají nad rybníkem

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První a jediná mláďata labutí zpěvných, která se narodila ve volné přírodě v České republice, se již učí létat na Zámeckém rybníku v Chropyni. Čtyři labuťátka se poprvé ukázala veřejnosti 4. června a poprvé vzlétla v úterý 5. září. Tedy po 93 až 95 dnech od vylíhnutí.

Foto: Jiří Novák

Mláďata labutí zpěvných již létají.

Článek

Jejich matka, ornitology pojmenovaná Zpěvanka, je vybízí ke krátkým letům takřka každý večer. Většinu dne je ale s mláďaty ukrytá v hustém rákosí. Labutě zpěvné jsou při hnízdění velmi plaché na rozdíl od našich labutí velkých. Ne každému se proto poštěstí je vidět z ornitologické pozorovatelny při návštěvě Zámeckého rybníka v Chropyni.

Od našich labutí velkých se pozná labuť zpěvná podle žlutě zbarveného zobáku. Samice labutě zpěvné je navíc označena kroužkem a límcem s kódem 7R42. Okroužkována byla v Německu na zimovišti labutí zpěvných v lednu 2006, a to jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na střední Moravě, zůstává pro ornitology záhadou.

Jejich hnízdiště je pravidelně sledováno členy Moravského ornitologického spolku a vzniklo i video dokumentující jedinečné hnízdění labutí zpěvných v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám