Hlavní obsah

Miss Junior dala záštitu hejtmanka Středočeského kraje

Novinky, Kateřina Hamr

K záštitám hejtmanů krajů Jihomoravského, Libereckého, Plzeňského, Jihočeského a Olomouckého se připojila i hejtmanka Středočeského. Podpora krajů pomáhá šířit filozofii edukace mládeže v oblasti poruch příjmu potravy a stávajících rizik skrývajících se na sociálních sítích a internetu obecně.

Foto: archiv Miss Junior

Přihlášení do soutěže není podmíněno výškou, váhou, ani tělesnými rozměry. Motto soutěže Miss Junior zní: Hledáme charisma, ne ramínko na šaty.

Článek

„Dospívající dívky jsou často vystavovány velkým tlakům na svůj vhled. Jsem velmi ráda, že soutěž Miss Junior oproti ostatním podobným soutěžím volí netradiční přístup a má přesah klasických soutěží krásy. Organizátorům nejde jen o vzhled, ale snaží se dívky například učit zásadám zdravého stravování, cíleně je varují před nebezpečím poruch příjmů potravy, dívky absolvují i IQ testy. I to je důvod, proč jsem se rozhodla soutěž podpořit,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje, Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová. 

Přípravy dalšího ročníku (Nejen) soutěže krásy Miss Junior 2017 jsou v plném proudu. Počátkem září se otevřou přihlášky do soutěže a zároveň se do základních a středních škol jednotlivých krajů rozjedou certifikovaní lektoři Edu teamu Miss Junior.

Cílem projektu není jen celorepubliková soutěž, která ve finále vyhlásí kromě absolutní vítězky také každému kraji příslusnou vítězku - Miss Junior daného kraje. Pořadatelům jde především o edukaci náctiletých v oblasti poruch příjmu potravy, bulimie a anorexie, stejně jako další nesporně rizikové oblasti, sociálních sítí a internetu obecně.

V loňském školním roce bylo pod hlavičkou projektu Miss Junior zrealizováno prakticky na tři sta edukativních seminářů na základních a středních školách. Ve Středočeském kraji se do projektu zapojila například velvarská základní škola. 

„Na naší škole proběhla aktivizační přednáška vedená lektorem Eduteamu Miss Junior na téma poruchy příjmu potravy. V dnešní době, kdy se s touto nevyzpytatelnou nemocí setkáváme u dospívajících žáků a studentů stále častěji, shledávám její nabídku velice aktuální. Činnostní charakter přednášky a práce lektora byla pro žáky přínosem, seznámili se s novými fakty a možnostmi pomoci ohroženým kamarádům nebo přímo sami sobě. Žáky přednáška zaujala a byla přínosem pro jejich zdravý vývoj. Doporučuji tuto aktivitu i dalším školám a doufám, že se s poruchou příjmu potravy budeme setkávat stále méně,” shrnul ředitel, Mgr. Petr Došek.

Podobně kladnou má zkušenost i ředitel Základní školy v Příbrami, Mgr. Jaroslav Kopecký: „V naší škole proběhl program zaměřený na poruchy příjmu potravy, realizovaný ve třech třídách. Děti nabízenou formu prezentace propojenou s prací s tablety přijaly a s nadšením si počítaly svoje osobní hodnoty podle uvedeného programu.”

Podpora jednotlivých krajů, společně s pochvalou od škol, kde semináře v loňském školním roce již proběhly, je velkým zadostiučiněním pro pořadatelský tým Miss Junior a závazkem pro nadcházející spolupráci zároveň. Poruchy příjmu potravy se dnes již zdaleka netýkají jen dívek, ale i mnohých chlapců. A téma nebezpečí internetu a sociálních sítí je pro obě skupiny více než aktuální. Konkrétní výběr témat interaktivních seminářů je vždy a školách, časové rozmezí je plánováno průběžně v rámci nadcházejícího školního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám