Hlavní obsah

Mírná zima nezastaví závodníky ani pořadatele Bobcrossu. Sněhu je stále dost

Novinky, Zdenka Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník Bobcrossu - extrémního závodu ve sjezdu na plastových bobech - je na spadnutí. Beskydský Skiareál Karolinka přivítá v sobotu 15. března adrenalinem, povzbuzováním a zábavou nabité odpoledne. Povídali jsme si s Radkem Kolmačkou, v jehož hlavě Bobcross začal dostávat jasné obrysy.

Foto: Ryszard Perzynski (www.visual-studio.cz)

Boby vám dávají i křídla :)

Článek

Jak se nápad závodů na bobech zrodil?

Chtěl jsem udělat akci se svými přáteli, pro lidi, aby se bavili, sešli, a taky aby pro ně účast nebyla náročná. Zároveň jsem se potkal s pochopením a hlavně s nadšeným přístupem lidí ze Skiareálu Karolinka, kteří to pojali jako možnost stylově ukončit loňskou zimní sezónu. 

Bobcross je dost neobvyklý závod. Má nějaká speciální pravidla?

Jede se vyřazovací závod čtyř jezdců v překážkové dráze, kdy do dalších kol postupují dva nejrychlejší z této jízdy. Tímto pavoukem se postupuje až do finále a superfinále. Závod jedou muži a ženy dohromady.

Jak vypadá taková překážková dráha pro sjezd na bobech?

Trať tvoříme ve spolupráci s profesionály, kteří mají zkušenosti ze skicrossových závodů. Je dlouhá asi 300 metrů a objeví se na ní zpomalovací vlny, klopené zatáčky, slalomové branky a skoky. Startovat se bude z profesionálních startovacích boxů, které pro letošní ročník sestavil tým S.W.A.H. v čele s Alešem Závorkou.

Jak probíhá příprava a co si vzít s sebou?

Závod se jede na dětských plastových bobech, které každý z nás zná velmi dobře, a ovládat je umí. Jezdci pojedou na vlastních bobech, doporučujeme zvolit dobré oblečení (zimní boty, rukavice, chrániče zadních partií), diváci jistě ocení, když na trati uvidí závodníky v parukách, dresech, převlecích, retro kostýmech apod. A závodníci naopak ocení, když si diváci při povzbuzování pomohou jakýmkoliv akustickým nástrojem (vuvuzely, trumpety, řehtačky, bubny atd.).

Vypadá to, že se máme na co těšit. Jaké byly ohlasy po loňských závodech?

Ohlasy byly neuvěřitelné. Většina startujících, i těch, kteří tyto závody jezdí na profi úrovni (lyže, kola, snowboard), velmi ocenila tuto myšlenku spojit závodní koncept se skvělou zábavou. A bavili se všichni – závodníci, diváci i pořadatelé. Nemělo to chybu. 

Může jet Bobcross úplně každý, nebo existují podmínky pro start v závodu?

Podmínkou pro účast je v první řadě smysl pro humor, dobrá nálada, gentlemanský přístup a jednoznačně smysl pro fair play. Závodník musí být starší 18 let a mít vlastní plastové boby. Z bezpečnostních důvodů se může startovat pouze v přilbě a na klasických plastových bobech, nikoli na saních, skibobech a dalších prostředcích, které mají kovové části. Pro účast v závodu je nutná předchozí registrace na webu Bobcrossu: www.bobcross.cz. 

Letošní zima takovým akcím zatím moc nepřeje. Počítáte s variantou, že nebude dostatek sněhu?

Toho se nebojíme, sníh určitě bude. Situaci v Karolince dlouhodobě sledujeme, závod se pojede. I když je letošní zima na sněhové srážky zatím velice skoupá, v areálu se zasněžuje. A naštěstí naše disciplína nepotřebuje za každou cenu sníh. Při dobrém sklonu svahu plastové boby kloužou i na trávě.

Za takovou akcí nestojí jeden člověk. Chcete na závěr někomu poděkovat?

Chci velmi poděkovat všem ze Skiareálu Karolinka, S.W.A.H.u, partnerům, a přátelům. Není zde prostor všechny jmenovat, a také bych nerad na někoho zapomněl. Děkuju moc!

Reklama

Výběr článků

Načítám