Hlavní obsah

Mikulov Gourmet festival zavzpomíná na polského krále Jana III. Sobieskiho

Novinky, Jitka Sobotková

Již po osmé se bude od 2. do 4. června konat Mikulov Gourmet festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Letos organizátoři čerpají z období Ferdinanda Josefa – 2. knížete z Dietrichsteina (1636–1698), moravského zemského hejtmana a nejvyššího hofmistra císaře Leopolda I.

„Tentokrát navštívil Mikulov polský král Jan III. Sobieski, slavný zachránce Evropy, jenž 12. září 1683 u Vídně na hlavu porazil armádu sultána Mehmeda IV., vedenou osmanským generálem a velkovezírem Karou Mustafou,“ řekl k myšlence letošního ročníku prezident festivalu Petr Marcinčák.

Jan III. Sobieski, Turky zvaný Lev z Lechistánu, byl velký korunní hejtman a vrchní velitel vojsk Republiky obou národů a polský král. Je považován za posledního z velkých polských králů a jednoho z největších turkobijců.

Letošní festivalové gurmánské menu bude připomínkou návštěvy polského krále. 

Do Mikulova opět přijedou kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Kapitán týmu Jan Horký, Radek David, Martin Svatek, Miroslav Husák, Jaroslav Kozdělka, Petr Vlásek a Patrik Bečvář.

Festivalová menu se budou podávat v restauracích – Restaurant hotelu Maroli***, Restaurant ve Vinařství Mikulov, Restaurant Sojka a spol., Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg, Restaurant hotelu Galant****, Restaurant před zámeckým sklepem, Restaurant v sale terreně na zámku.

Pokrmy v jednotlivých restauracích budou snoubeny s víny vinařství Víno Marcinčák a Vinařství Volařík Mikulov.

Výběr článků

Načítám