Hlavní obsah

Mezinárodní šachová škola Frýdek-Místek na mistrovství světa uspěla

Novinky, Peter Kula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 16. – 29. prosince 2013 proběhlo v Al Ain ve Spojených arabských emirátech šachové Mistrovství světa mládeže 2013. Mezinárodní šachovou školu Interchess Frýdek-Místek reprezentovalo 11 hráčů - zastoupena byla ve všech kategoriích mimo kategorii dívek do 12 let a chlapců do 10 let.

Foto: Peter Kula
Článek

Pořadatelům se podařilo pro hráče, trenéry a doprovody připravit ve městě uprostřed pouště velmi příjemné šachové prostředí. Mistrovství se zúčastnilo celkem 1806 hráčů ze 121 zemí. Hrálo se ve dvanácti věkových kategoriích. Mezinárodní šachovou školu Interchess Frýdek-Místek reprezentovalo celkem 11 hráčů a byla zastoupena ve všech kategoriích mimo kategorii dívek do 12 let a chlapců do 10 let.

Nejlepšího umístění z výpravy MŠŠ Interchess dosáhla v kategorii dívek do 18 let Nastassia Ziaziulkina, která získala 8,5 bodu z 11 partií. V průběhu turnaje ani jednou neprohrála, celou dobu se pohybovala na samotné špici startovního pole a skončila na druhém místě.

V kategorii dívek do 16 let provázely další členku frýdeckomístecké šachové školy Annu Styazhkinu zdravotní problémy již v přípravě na turnaj. To se zákonitě muselo v tak dlouhém a náročném turnaji projevit a v závěru již chyběly naší závodnici síly. Konečné 16. místo, vzhledem ke zdravotním komplikacím, lze považovat za solidní umístění.

Bronzový medailista z posledního mistrovství Evropy mládeže Van Thai Dai Nguyen vstupoval do soutěže jako 6. nasazený hráč. Po zakolísání ve 4. kole se finišem 4 výher v posledních 4 kolech dotáhl na 16. místo. Od druhého místa Vana dělil pouze jeden bod.

V kategorii chlapců do 14 let MŠŠ Interchess reprezentoval Matyáš Marek. V průběhu turnaje prohrál pouze jedinou partií a výkonem 7,5 bodů z 11 partií dosáhl na výborné 22. místo.

V nejstarší kategorii chlapců do 18 let Tadeáš Kriebel dlouho držel krok s favority turnaje, ale v druhé polovině turnaje jejich tlak neustál a klesl na 31. místo celkového pořadí. Přesto si proti svému nasazení polepšil o 4 místa.

V nejmladších kategoriích Anna Lhotská a Jakub Šošovička bojovali o přední příčky, ale oba dva se díky slabšímu závěru posunuli ke konci první třetiny startovního pole. Ani Vinhovi Thai Dai Nguyen se v první polovině turnaje nevyhnuly zdravotní problémy, od třetího kola třikrát v řadě nebodoval, ale nevzdal se, zabojoval a následovaly 4 výhry v řadě. Na samotný konec turnaje mu už ale síly nezbyly.

Všichni reprezentanti Mezinárodní šachové školy Interchess Frýdek-Místek skončili v prvních polovinách startovního pole ve svých kategoriích a Českou republiku na mistrovství světa tak reprezentovali vzorně. Vždyť mistrovství světa mládeže 2013 znovu potvrdilo trend nástupu velkého množství velice kvalitních a talentovaných šachistů především z asijských zemí. Konkurence na mezinárodním poli tak značně zesílila a prosadit se v ní nebude pro nikoho jednoduché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám