Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Špilberk je silným magnetem

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 16. až 27. srpna se velké nádvoří hradu Špilberk stane letním koncertním sálem Filharmonie Brno a dějištěm již 17. ročníku mezinárodního hudebního festivalu.

Foto: archiv FB

fotogalerie Filharmonie Brno

Článek

V úvodním koncertu 16. srpna v provedení Filharmonie Brno se sólisty (Marie Fajtová, Jaroslav Březina, Petr Mazalán) a Českým filharmonickým sborem Brno (sbormistr Petr Fiala) pod taktovkou Leoše Svárovského zazní Carmina burana Carla Orffa a kantáta Te Deum Antonína Dvořáka.

První z koncertů je jen jedním ze silných magnetů festivalu. Hned následující večer ve středu 17. 8. se milovníkům barokní hudby nabízí Händelův Mesiáš. Monumentální oratorium se představí v podání Czech Ensemble Baroque, orchestra & choir se sólisty (Lenka Cafourková Ďuricová, Lucie Rozsnyó, Barbora Martínková Polášková, Martin Ptáček, Jakub Kubín, Lukáš Hacek, Roman Hoza bas). Sbormistryní je Tereza Válková, dirigentem Roman Válek.

Dalším přitažlivým hudebním magnetem bude nepochybně Hříšnice v podání Dagmar Peckové ve středu 24. srpna. Uznávaná mezzosopranistka přednese árie krásných hříšnic ze známých oper. Filharmonii Brno bude řídit Stanislav Vavřínek.

Festivalová nabídka nepřichází jen s nabídkou klasické hudby. Mimořádnou je koncert s unikátním spojením ceněné a oblíbené jazzové formace Robert Balzar Trio, symfonického orchestru Filharmonie Brno a populárního multižánrového zpěváka a autora Dana Bárty. - Závěrečný koncert (27. 8.) je premiérou projektu na objednávku FB.

Lehkost a svěžest do festivalového dění jistě vnesou věčně mladí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers Nejlepšími kusy z repertoáru (23. 8.) šlágry z doby raného a vrcholného swingu.

Opomenout nelze zajímavou nabídku „kinokoncertů“. – Tři tenoři (Pavarotti, Domingo, Carreras) v záznamu římského koncertu 1990 (18.8.) a 25. 8. - Bob Marley: Uprising Live! (záznam koncertu, Dortmund 1980). Letošní hudební Špilberk je opravdu silným magnetem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám