Hlavní obsah

Mezinárodní filmový festival Jeden svět míří do Zlína

Novinky, Jana Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínští milovníci dokumentárních filmů, pozor! Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude již brzy ve Zlíně. Festival proběhne v kulturním institutu Alternativa od 4. do 6. dubna a ponese se v duchu tématu – Hledání domova.

Foto: Jeden svět Zlín

Jeden svět Zlín

Článek

Program prvního ročníku festivalu nabídne zlínským divákům 9 vybraných dokumentů, mezi kterými se bude vyjímat například očekávaný snímek režisérky Heleny Třeštíkové Mallory. Diváci se dále mohou těšit třeba na dokument zachycující život a práci válečné reportérky Petry Procházkové Na východ od ráje, nebo na environmentalisticky laděný snímek Cowspiracy, který je  v mnohých kruzích již nyní označován za kultovní.

Každý den festival nabídne divákům tři snímky, které budou obohacené o panelové diskuze s aktéry dokumentů nebo experty na dané téma.

„Již nyní můžeme prozradit, že jedním z očekávaných hostů festivalu bude Mallory, protagonistka stejnojmenného snímku, který zachycuje jejích 13 let životních peripetií. Dalším hostem bude Vojtěch Boháč, mladý reportér zajímající se o dění na Ukrajině. Ten si s námi bude povídat po dokumentu Filipa Remundy Blízký daleký východ nebo Silvestr Vandrovec Špaček, který nám pomůže urovnat v hlavách informace ze snímku Cowspiracy,” uvedla organizátorka zlínského Jednoho světa Lucie Podsedníková.

Kromě promítání a diskuzí obohatí Jeden svět zlínský veřejný prostor o dvě výstavy. První s názvem Velké věci malýma očima, přiblíží život dětí v rozvojových zemích. Druhá se bude skládat z fotografií Ze života dětí žijících v Dětském domově na Lazech. 17. března se v baru Nový svět pobavíme, vzděláme a třeba i inspirujeme nad vyprávěním příhodně nazvaném Severní Indií bez průjmu.

29. března se pak v altánku Sadu Komenského také představí Honza Štulo se svou uměleckou performancí, která nemůže být na jiné téma, než na hlavní festivalové Hledání domova. Celá akce bude doprovázená hudbou, Red Bull nápoji a další zábavou.

Po dobu Jednoho světa si budou návštěvníci Alternativy moci zakoupit výrobky od místních handmade šikulek - BAGitka a SAKU PAKU, fair trade výrobky a výrobky z chráněné dílny integrovaného centra Slunečnice.

Podrobnější informace můžete sledovat na facebookové stránce Jeden svět Zlín.

Související témata:

Výběr článků

Načítám