Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava podpořila Světový den ledvin

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 14. března se nefrologické a hemodialyzační centrum Městské nemocnice Ostrava sídlící v pavilonu A připojilo ke Světovému dni ledvin. Letošní téma znělo Zdravé ledviny pro všechny a všude. Své služby veřejnosti centrum nabídlo k vyšetření zdarma od 8 do 13 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Světový den ledvin v Městské nemocnici Ostrava.

Článek

Již od samého otevření nefrologického a hemodialyzačního centra se tvořily zástupy lidí, kteří měli zájem si nechat vyšetřit funkci ledvin. Nejdříve museli vyplnit stručný dotazník o své osobě a odpovědět na pár otázek. Rovněž odevzdali ranní moč k základnímu rychlému vyšetření.

V další lékařské místnosti sestřičky změřily tlak a puls. V odevzdané moči byla sledována bílkovina, cukr a krev. S výsledky vyšetření odešli k lékaři, který se zájemcem stav probral a v případě, že testy ukázaly zvýšené hodnoty, tak doporučil další vyšetření.

„V době akce bylo vyšetřeno 145 zájemců, což bylo o třetinu více než loni. Z toho bylo 103 žen a 42 mužů. Průměrný věk návštěvníků byl 61,5 roku. Nejmladšímu bylo 23 let, nejstaršímu 89 let. Z toho počtu bylo 11 procent pacientů doporučeno k dalšímu vyšetření v nefrologické ambulanci,” sdělila Bc. Lucie Branná z referátu marketingu a PR Městské nemocnice Ostrava. 

Příchozí mohli ve stejné době navštívit i hemodialyzační centrum v Městské nemocnici Ostrava, které za posledních pět let provedlo více než 50 tisíc hemodialýz. V březnu slaví centrum 30 let svého založení. 6. března 1989 byl dialyzován první pacient. V té době bylo součástí I. interního oddělení a mělo 6 lůžek. V současné době má hemodialyzační centrum 16 lůžek a sídlí v pavilonu A.

Zdravé ledviny pro všechny a všude bylo téma letošního ročníku. Odhaduje se, že 850 milionů lidí po celém světě je postiženo onemocnění ledvin z různých příčin. Chronické onemocnění ledvin způsobuje nejméně 2,4 milionu úmrtí za rok a nyní je šestou nejrychlejší rostoucí příčinou úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám