Hlavní obsah

Městská hra Opočnem za Kupkou provádí rodištěm světoznámého malíře

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opočnem za Kupkou aneb Lámej si hlavu, pleť nohama, měj oči otevřené je nová městská hra pro děti a jejich rodiče věnovaná Františku Kupkovi, světově proslulému českému malíři a opočenskému rodákovi (23. 9. 1871 Opočno - 24. 6. 1957 Puteaux).

Foto: město Opočno (archiv)

Městská hra Opočnem za Kupkou provádí rodištěm světoznámého malíře.

Článek

Hra zavádí účastníky zábavnou formou do uliček historického centra Opočna, zámeckého parku i na nádvoří opočenského zámku. Je určena především pro děti ve věku od 6 do 10 let, dětské skupiny i školní třídy, ale úkoly a jednotlivá zastavení jsou koncipována tak, aby se bavila celá rodina a zapojit se mohli sourozenci mladší i starší.  

S malým Frantou, který je průvodcem, se holčičky a kluci vydávají prozkoumat památky malířova rodiště. Více než k načerpání množství informací jsou vedeni k tomu, aby se pozorně dívali a přemýšleli.

Hra sleduje možné zrání malého kluka, který si prohlížel sochy a výzdobu domů kolem sebe a zároveň si vše díky velké fantazii oživoval a dotvářel. Právě takový mohl být malý František Kupka, jenž své nadání zachytit viditelný svět neustále rozvíjel, až nakonec došel k poznání, že voda se může měnit v hudbu a skály v ticho nebo že pomocí štětce, barev a plátna lze zachytit nehmotné.  

Celé putování účastníků hry Opočnem za Kupkou symbolicky končí ve výstavní síni Františka Kupky na zámeckém nádvoří. Ta má v srpnu otevřeno od úterý do neděle od devíti do 17 hodin.  

Instrukce a materiály ke hře jsou k dispozici v Informačním centru na Kupkově náměstí v Opočně.

Související témata:

Výběr článků

Načítám