Článek
Podávání vína a vody je v zemích s rozvinutou vinnou kulturou naprostou samozřejmostí. Milovníci vína ve Francii nebo Itálii už dávno ví, že voda k vínu neodmyslitelně patří. Zvláště v letních měsících.
„Víno je pořád alkohol a jako takový tělo samozřejmě dehydruje. Proto je podávání vody k vínu důležité. Díky vodě si víno navíc lépe vychutnáte. Pročišťuje totiž chuťové kanálky, což prožitek z vína citelně zintenzivňuje,“ říká sommelier Milan Krejčí.
Není voda jako voda
Stejně jako se různá vína snoubí s různými druhy pokrmů, i klasická voda může zdůraznit nebo naopak pokazit chuťový zážitek z vína. Je proto důležité vybírat si k vínu správnou vodu. Takovou, která nepoškozuje jeho chuť ani dochuť.
Aby milovníci vína měli snadnější výběr, zavedl Vinařský institut ČR na konci roku 2010 certifikaci Voda vhodná k vínu. Známku Voda vhodná k vínu získá pouze ta voda, která je díky své chuti a složení vhodná k degustaci vína. O udělení certifikátu rozhodují odborníci – nezávislí balneologové a sommelieři z Asociace sommelierů ČR. Prvním držitelem certifikátu se stala pramenitá voda Rajec.
Jak vlastně vodu k vínu podávat?
Při podávání vody k vínu se stačí řídit jednoduchými pravidly. Není to nic složitého. Vodu servírovanou k vínu je potřeba především správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.
K mladým bílým a růžovým vínům sommelieři doporučují volit vody jemně perlivé, někdy i perlivé. Stejně tak se tyto vody hodí k šumivým vínům. K červenému vínu pak zásadně patří voda neperlivá. Oku lahodící je jistě podávání vody v karafě. Je mnohem estetičtější než plastová láhev.
O projektu Voda vhodná k vínu naleznete informace na webech www.rajec.com nebo www.vodavhodnakvinu.cz.