Hlavní obsah

Marienbad Film Festival proběhne na přelomu srpna a září

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 28. srpna až 1. září se v Mariánských Lázních uskuteční třetí ročník Marienbad Film Festivalu. Festival nabídne přehlídku českých a italských experimentálních filmů, projekce filmové klasiky, filmově-vzdělávací program a již tradičně široký doprovodný program.

Foto: Archiv: Marienbad Film z.s.
Článek

Malebné a romantické Mariánské Lázně se tak na konci prázdnin na pět dnů opět stanou centrem diskuzí a setkávání o současném, minulém i budoucím experimentálním a nezávislém filmu ve středoevropském kontextu.

Hlavní sekcí letošního ročníku Marienbad Film Festivalu bude opět národní soutěžní přehlídka českého experimentálního filmu Theatre Eletrique. Dramaturgyně sekce Tereza Czesany Dvořáková uvedla: „Soutěž českého experimentálního filmu tohoto typu je v České republice jediná. Naší ambicí je, aby se Mariánské Lázně vždy na konci léta staly přirozeným místem setkávání a vzájemné komunikace rozrůstající se skupiny českých a zahraničních milovníků tohoto typu kinematografie. A zatím to vypadá, že se nám to daří.”

Mezinárodní sekce, která prezentuje výběr zahraničního experimentálního filmu, se letos zaostří na Itálii. Dramaturg Jiří Forejt vytváří unikátní kolekci mapující aktuální tvorbu experimentálních filmů v Itálii, ale také dvě ukázky italské filmové klasiky, které proběhnou v netypických prostorách, jako je Městské divadlo nebo Společenský dům Casino.

Retrospektivní sekci pro festival letos připravila hostující kurátorka Sylva Poláková, která bude bilancovat originální tvorbu české konceptuální umělkyně a filmařky Adély Babanové. Tato sekce je realizována ve spolupráci s Národním filmovým archivem.

Novinkou letošního roku je sekce Echo Marienbad, která bude prezentovat zajímavé počiny v oblasti experimentálního a nezávislého filmu, které se v posledním roce odehrály v ČR i v zahraničí. Velkého obohacení se dočká také program pro rodiny s dětmi, ale přibydou i praktické filmové workshopy pro dospělé.

Doprovodný program Marienbad Film Festivalu na Kolonádě Ferdinandova pramene opět zaštiťuje spolek švihák s hudebním magazínem Full Moon. Mezi akcemi se objeví koncerty, přednášky a také autorské čtení Ondřeje Štindla, autora scénářů k filmům Pouta a Místa.

Z hudebního programu můžeme zmínit například skupiny Kalle, Manon meurt, a v neposlední řadě také Please the Trees. V doprovodném programu dále vystoupí také skupiny Cold Cold Nights, Tomáš Palucha, Core Belief nebo Orient.

Součástí programu bude také několik diskuzních pořadů a k vidění bude i výstava. V rámci doprovodného programu je pro návštěvníky festivalu připraven vzdělávací program s kurzy, semináři a workshopy o filmu.

„Zájem o festival a film obecně se opět budeme snažit zvýšit i podporou filmového programu ve městě naším Letním kinem Mobilního filmového klubu, který bude do zahájení festivalu lákat filmové fanoušky z regionu do našeho krásného města,” doplnila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám