Hlavní obsah

Mariánské Lázně slavnostně zahájily novou lázeňskou sezónu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mariánských Lázních byla v sobotu 14. května slavnostně zahájena lázeňská sezóna 2011. Přítomno bylo mnoho vzácných hostů.

Foto: Jan Kaše

Uvítání hostů

Článek

"Tak tichounce leží v lůně hor, tak skrytě, skromně! Ale jediný pohled, a jsi okouzlen," napsal v 19. století Jan Neruda o Mariánských Lázních, které v sobotu zahájily již 203. lázeňskou sezónu.

V 11 hodin se v Mariánských Lázních rozezvučely zvony a posléze moderátoři programu Lenka Hebertová a Alexandr Komarnický pronesli na kolonádě uvítací řeč.

Zahájení sezóny se zúčastnila i celá řada významných osobností společenského, kulturního i politického života, včetně zástupců partnerských měst Weiden, Bad Homburg a Nižnij Tagil. Nechyběl ani generální konzul Ruské federace z Karlových Varů. Všichni popřáli Mariánským Lázním úspěšnou a hlavně klidnou sezonu.

Páter Augustin Ján Kováčik, administrátor kláštera premonstrátů v Teplé, požehnal pramenům, ať navracejí zdraví a pomáhají lidem.

Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král vyjádřil přání, aby tato lázeňská sezóna byla klidná, bez katastrof a hlavně, aby se špatným rozhodováním politiků nezničilo to, co se zde léta buduje.

Po proslovech a požehnání pramenům se všichni přítomní přesunuli k fontáně, která se ukázala ve své plné kráse při skladbě Petra Hapky Hudba pro fontánu.

Součástí zahájení sezony byla i oslava k 155. výročí od vyrobení první oplatky. Potkejte staletí na kolonádě – tak zněl název akce, při které jste na kolonádě mohli potkat v historických kostýmech oblečené muže a ženy či usednout v dobové kavárně. Zároveň zde probíhala i výstava ke vzniku a vývoji oplatek.

Doprovodný program začal již v pátek 13. května a bude pokračovat i v neděli 15. května, kdy na kolonádě vystoupí např. folklórní soubor Rozmarýnek či Dechový orchestr mladých.   

Reklama

Výběr článků

Načítám