Hlavní obsah

Malované kraslice a sluníčka všeho druhu připomněly blížící se Velikonoce

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí otevřelo ve čtvrtek 26. března v Kulturním domě jednodenní tradiční velikonoční jarmark, který návštěvníkům nabídl zpříjemnit si atmosféru velikonočních svátků ozdobou domovů nějakou typickou maličkostí nebo dekorací.

Foto: Stanislava Dvořáková

Velikonočnímu jarmarku dominovaly kraslice všeho druhu, barev, použité techniky zdobení i velikosti.

Článek

I když se v letošním roce příchod jara rozešel s velikonočními svátky, tradice Velikonoc zůstává. Symboly jara sice odkvetly, zájem o přípravu svátků nahradily výlety a pobyt na chatách a tradiční pochoutky zdravé jarní saláty. Malované kraslice však přesto, že jsou v současné době často nahrazovány čokoládovými, mají neodmyslitelné místo ve vytvoření atmosféry Velikonoc.

Letošní rok brzkým nástupem jara odsunul stávající letité zvyklosti do pozadí. Velikonoční jarmark, který byl prvním poslem jarních nákupů, předběhly farmářské trhy, konající se venku pod modrým nebem a nabízející řadu zajímavých výrobků všeho druhu včetně potravinářských specialit. Nechyběly ani pomlázky a další výrobky z proutí.

Velikonoční jarmark umístěný do sálu tentokrát tolik nelákal prodejce ani nakupující. Přesto byl připraven tak, aby po všech stránkách příchozí návštěvníky uspokojil, v každém případě nabídnutým sortimentem vystavených kraslic i s ukázkou jejich zdobení.

Jak stará tradice praví, že každý má mít na Velikonoce na sobě něco nového, bylo zde zastoupeno i několik stánků s oblečením, bižuterií, kosmetikou a taškami s květinovými vzory. Na oživení bytu byla nabízena řada polštářů a dekorativních textilních hraček, vše v pastelových jarních barvách, ozdobné svíce všech tvarů a voňavé kahánky s vůní zahrad a luk.

Hlavní nabídku však tvořily kraslice vyráběné různými technikami, ať s tradičními vzory nebo malovanými kvítky, uložené v háčkovaném kabátku nebo zdobené třpytkami. Dnes se v naší zemi najdou vedle slepičích farem také pštrosí a tak drobným slepičím vajíčkům konkurovaly velké kraslice od těchto ptáků, které mohou obsahem nahradit až 30 slepičích vajec.

Dalším početným konkurentem bylo sluníčko, snad proto, že letos je tak štědrým hostem na obloze, se zatoulalo i k symbolu Velikonoc. Vyrobené bylo z různých materiálů, ale také ve formě vizovického pečiva.

V široké nabídce dekorací byly samozřejmě zastoupeny živé pokojové květiny doplněné figurkami zvířátek a květináče přizdobené napichovátky s vajíčky a mašličkami z organtýnu v zářivých pastelových barvách.

Různé pamlsky tentokrát chyběly, nahradily je však malované perníčky připravené v úhledných dárkových balíčcích i velkém dárkovém koši.

Pro stejně pěkné umístění líbivých vajíček byly nabízeny různé misky, ošatky a košíky, včetně v novém zajímavém podání ozdobných klícek v různých velikostech a barvách.

Malá klícka jako hnízdečko pro jedno vajíčko byla návodem jak doma na konferenčním stolku vykouzlit pravou odpolední sváteční velikonoční siestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám