Hlavní obsah

Malíři Viktor Pivovarov a Ged Quinn se představují v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Úspěšný mezinárodní výstavní projekt bude představen ve čtvrtek 22. května v krajské galerii v Ostravě. Reprízu soudobých renomovaných tvůrců Viktora Pivovarova a Gedy Quinna zahájí na vernisáži v Domě umění v Ostravě Petr Nedoma, kurátor a autor koncepce projektu.

Foto: Josef Zajíc

Viktor Pivovarov: Moskevská gotika, 2008, prostřední obraz. Dům umění Ostrava 22.5.2014

Článek

Výstava nazvaná Cake and Lemon Eaters - Viktor Pivovarov a Ged Quinn bude slavnostně zahájena 22. května v 17 hodin v Domě umění, který spravuje Galerie výtvarného umění v Ostravě. Expozice představí ucelený soubor významné části díla ruského malíře Viktora Pivovarova (1937) a britského umělce Geda Quinna (1963), autorů, kteří se ve své tvorbě vyjadřují k dějinám evropské malby.

Výstava byla již dříve uvedena v Galerii Rudolfinum v Praze, která projekt připravila, nyní bude zahájena repríza výstavy v ostravské galerii. Vernisáž uvedou společně autor koncepce a kurátor výstavy Petr Nedoma, ředitel Galerie Rudolfinum v Praze a Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě.

„V horizontu Moravskoslezského kraje je výstava "Jedlíci dortíků a citrónů" počinem zcela mimořádným, který obohatí kulturní klima Ostravy o nové impulsy. Lze jej vnímat i jako začátek realizace strategických plánů krajské galerie na pravidelné pořádání výstav s mezinárodním zastoupením, které byly dosud naplňovány v rovině přehlídek architektury. Navázání úzké spolupráce s Galerii Rudolfinum, která se těší velmi dobrému renomé doma i v zahraničí, si velmi cením,” řekl Jiří Jůza, ředitel GVUO.

K výstavě byl vydán katalog s esejí kurátora výstavy Petra Nedomy, životopisy obou autorů a reprodukcemi děl, která výstavu tvoří.

„Ostravské publikum bude mít 12. června příležitost si výstavu prohlédnout přímo s fundovaným výkladem kurátora a autora výstavy Petra Nedomy. Komentovaná prohlídka začne v 16.30 hodin,” sdělila Kateřina Naarová, tisková mluvčí GVUO

Výstava bude k vidění od 23. května do 20. července, a to denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám