Hlavní obsah

Májovák se představí s francouzskými hosty na Landeku i v Lázních Darkov

Novinky, Petr Ženč

Symfonický dechový orchestr Májovák Karviná hostí v dubnu orchestr z francouzského La Croix Valmer. Oba orchestry se představí v hornickém muzeu Landek Park v Ostravě a Francouzi také samostatně v Lázních Darkov.

Foto: Petr Ženč

Plakát - velikonoční koncert

Článek

Zajímavou akci připravuje na nejbližší období známý karvinský orchestr Májovák. V dubnu bude v našem regionu na jeho pozvání hostovat orchestr z francouzského La Croix Valmer, městečka nedaleko slavného středomořského letoviska Saint Tropéz. Orchestr Ensemble musical de La Croix Valmer přijíždí do Česka vůbec poprvé v historii. 

Právě v La Croix Valmer se každoročně koná jeden z největších festivalů symfonických a dechových orchestrů ve Francii. Již přes 20 let se do městečka sjíždějí orchestry z celého světa, aby zde prezentovaly nadšenému publiku to nejlepší ze svého umění. Májovák měl možnost představit se na tomto festivalu již dvakrát, a to v letech 2011 a 2016. Právě v loňském roce vznikl i nápad pozvat francouzské hudebníky do Karviné. 

Oba orchestry se představí v sobotu 15. dubna od 16.00 hodin v kompresorovně hornického muzea Landek Park v Ostravě-Petřkovicích. Tento koncert se koná pod názvem Česko-francouzské inspirace a nabídne posluchačům skutečně širokou paletu nejrůznějších skladeb.

V podání Májováku zazní díla ostravského hudebního skladatele Pavla Staňka (Čtyři parafráze na české lidové písně), Jamese L. Hosaye (Persis Overture) a také skladby, které orchestr připravuje na letošní Světovou hudební soutěž WMC Kerkrade, které se zúčastní v červenci: Summer Dances Adama Gorba a velice působivé dílo amerického skladatele Alfreda Reeda Praise Jerusalem! (Chvála Jeruzalému!), variace na arménský velikonoční hymnus. Vystoupení Májováku bude řídit jeho šéfdirigent Ondřej Packan.

Ve druhé polovině koncertu se představí francouzští hosté pod taktovkou dirigenta Jean-luca Wastableho. Ve svém vystoupení vsadí zejména na představení svých vynikajících vokálních a instrumentálních sólistů. V programu tak uslyšíte například sólové klarinety, flétnu, trubku nebo dokonce i tubu a samozřejmě také francouzské zpěváky s doprovodem orchestru. Z orchestrálních skladeb zazní například slavný Kankán z operety Orfeus v podsvětí Jacquese Offenbacha.  

Na velikonoční neděli 16. dubna se francouzští hosté již samostatně s podobným programem představí v parku před Společenským domem Lázní Darkov od 15.00 hodin. V případě nepříznivého počasí se koncert koná ve Společenském domě. 

Z důvodu omezené kapacity kompresorovny Landek Parku si vstupenky na sobotní koncert rezervujte na e-mailu vstupenky.majovak@seznam.cz. Vstupné na koncert je dobrovolné. 

Reklama

Výběr článků

Načítám