Hlavní obsah

Magda Moravcová žije pro mollosy

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rotvajler, bordeauxská doga a boerboel. Tři plemena mollosů, která učarovala Magdě Moravcová z Osíčan. Majitelka chovatelské stanice Ballotada dnes patří k evropské chovatelské špičce. Přesvědčit se o tom můžete v sobotu 10. září v Nezamyslicích na speciální výstavě Mollos Clubu CZ.

Foto: Leona Roháčková

Boerboel, nositel řady nejvyšších titulů, původem z JAR. Pes jménem Tula neboli Buď zticha je jedním z nejkrásnějších zástupců plemene

Článek

Magdu provázejí psi od mládí. Od roku 1981 je členkou KK Nezamyslice, zúčastnila se s výraznými úspěchy řady závodů včetně Mistrovství ČR, většinou s německými ovčáky. Řadu let pracovala jako psovod u ozbrojených složek.

V roce 1992 Magdě učarovali rottweileři, které úspěšně chová od roku 1996, kdy vznikla chovatelská stanice Ballotada. V roce 2002 se Ballotada rozrostla o bordeauxskou dogu.

"Zakladatelkou mého chovu byla výjimečná Bára od Mandavy, která bohužel doplatila na neuváženou příbuzenskou plemenitbu a podlehla ve svých 4 letech dědičností získaným chorobám. Nebýt toho, že svou úžasnou povahu mohla předat potomkům, nejspíš bych toto plemeno již nechovala. Vlastním dceru Báry, Bastet Ballotada, která mi dělá jen  radost," říká chovatelka, která v současné době spolu s Bastet "piplá" další vrh štěňat.  

Třetím plemenem, kterému se Magda věnuje, je Boerboel neboli Jihoafrický burbul. "Po dvouletém „studiu“ zahraničních chovatelských stanic jsem se rozhodla, že pro mě bude zlatou střední cestou mezi rottweilerem a povahově jedinečnou bordeauxskou dogou," předvádí chovatelka svého šampiona, boerboela Tulu.

Boerboel je zařazen mezi neuznaná plemena FCI. Národní plemeno původem z Jižní Afriky vzniklo křížením v době kolonizace země. Evropští přistěhovalci si na svou ochranu přiváželi silné a mohutné psy, kteří se postupem doby křížili se psy domorodců. Nehostinné prostředí provádělo selekci, přežívali pouze nejsilnější a nejodolnější. Tak vznikl burbul, který uchvacuje mohutnou výraznou hlavou a velmi osvalenou mohutnou kostrou. Oficiální historie boerboela je mladá, teprve až v roce 1980 byly registrovány necelé tři desítky chovných zvířat. V JAR je chován pro lov a ochranu farem.

"Boerboel  je aktivní, silný a sebevědomý pes, předurčený pro stejného majitele. Miluje a respektuje široký okruh rodiny za předpokladu, že se nepodcení ranná socializace. Jeho původní poslání loveckého psa musí být nahrazeno jinou činností, která bude bavit vás oba. Miluje aportování, plavání, běh, hru na lov," popisuje Magda Moravcová specifika těchto nádherných psů. "Kdo by si chtě pořídit burbula jako svého prvního psa, ať zváží, zda má dostatek prostoru, času a hlavně zkušených lidí, kteří jsou ochotni poradit v začátcích," dodává.

Základ chovu Magda Moravcová importovala přímo z JAR, ze dvou nejprestižnějších chovatelských stanic Spitsvuurk a Sunjika, další zvířata pocházejí z Ruska. Dnes se v rámci výstav prezentuje po celé Evropě i se zvířaty vlastního chovu. Všichni boerbolové z Ballotady jsou nositeli nejvyšších výstavních ocenění.

Pokud se i vám mollosové líbí, přijďte se v sobotu 10. září podívat na speciální výstavu Mollos klubu. Začíná v 9 hodin ráno v areálu KK Nezamyslice. Jeho součástí je mimo jiné nabídka psů z útulku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám