Hlavní obsah

Lyžaři se vrací do Ostravy, kroužit budou kolem multifunkční auly Gong

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní oblast Vítkovice v Ostravě zažije v sobotu 6. února téměř po roce znovu velkou koncentraci lyžařů. Ti se budou prohánět již počtvrté uprostřed průmyslového areálu přímo pod vysokými pecemi.

Foto: Josef Zajíc

ČEZ City Cross Sprint 2016 již 6. února 2016. V Dolní oblasti Vítkovice se připravuje sníh. počátek ledna 2016

Článek

Oproti roku 2015 však okruh lyžařského závodu ČEZ City Cross Sprint dozná menších změn. Tentokrát budou lyžaři kroužit kolem multifunkční auly Gong.

„Nechceme, aby závod zevšedněl a každý rok vypadal stejně. Vždy se snažíme nacházet různé varianty, jak zde trať postavit, aby se závodníci i diváci bavili. Součásti tratě budou i dva mosty, které na ní vytvoří atraktivní nerovnosti, díky nimž bude závod napínavý,” informoval Martin Kráčalík, ředitel pořadatelské agentury Seven Days Agency, s.r.o.

„Abychom měli klasický závodní okruh, potřebujeme přibližně 2500 kubíků sněhu, aby bylo možné vytvořit dráhu 450 metrů dlouhou a až deset metrů širokou. Na rozdíl od předchozích dvou let, kdy byla trať stavěná do podkovy, letos se nám daří. Již od poloviny prosince jsme měli k dispozici zasněžovací techniku. I v těchto dnech, kdy jsou mrazy, si tvoříme zásoby sněhu. Takže když přijde případně obleva, nás se to v podstatě nedotkne,” dodal Martin Kráčalík.

Do bojů o vítěznou trofej v hlavním závodu zasáhnou špičkoví čeští lyžaři. Vedle Dušana Kožíška, který trofej vyhrál třikrát, mu budou konkurovat Aleš Razým, Jan Bartoň, Jakub Gräf, Miroslav Rypl. Z ženské reprezentace Karolína Grohová a Sandra Schützová. Do Ostravy se sjedou i zahraniční lyžaři z Norska, Švédska, Slovenska, Polska, či Ruska. Závodu se zúčastní i zástupci Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky.

Oči diváků však určitě přitáhne hlavně Martin Šonka, který v 15.00 hodin celou akci zahájí svou leteckou show. „Moje akrobatické vystoupení je postavené na soutěžní freestylové sestavě, se kterou jsem v loňském roce získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v akrobacii. Úřadem mám povolenou minimální výšku 200 metrů nad nejvyšší překážkou v okolí. Diváci ani vysoké pece se bát nemusí, že bych je ohrozil. Poletím rychlostí 400 km v hodině. V určitém manévru ovšem letadlo dokonce couvá,” řekl Martin Šonka.

Se svým biketrialovým exhibičním vystoupením se dále představí Petr Kraus a tečku za závodem obstará kapela United Flavour, koncert se uskuteční v multifunkční aule Gong.

ČEZ City Cross Sprint 2016 pořádá agentura Seven Days Agency ve spolupráci s Dolní oblastí Vítkovice a v koordinaci a pod záštitou Svazu lyžařů České republiky.

Záštitu nad akcí dále převzali primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, předseda svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka a policejní prezident Tomáš Tuhý.

ČEZ City Cross Sprint je zařazen mezi významné akce města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Generálním partnerem závodu je skupina ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám