Hlavní obsah

Lovečtí psi neměli při zkouškách v Dobřejicích na růžích ustláno

Novinky, Miroslav Pejčoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko se v sobotu ráno 13. října sotva prodíralo mlžným oparem, když skupina zhruba 40 lidí a 13 loveckých psů v Dobřejicích před „hasičárnou“ pozorně poslouchala řečníka.

Foto: Miroslav Pejčoch

Rozhodčí hodnotí práci psa.

Článek

Náhodného kolemjdoucího by mohlo napadnout, že zde má nějaká politická strana mítink, nebo že organizovaný zájezd houbařů připravuje plán útoku na panské hřiby. Zasvěcený však věděl, že se ten den konají lesní zkoušky malých plemen psů a že zástupci Okresního mysliveckého spolku v Táboře ve spolupráci s Mysliveckým sdružením Mandava Dobřejice vysvětlují vůdcům loveckých psů průběh vlastního klání.

Po zahájení byli vůdci psů rozděleni do skupin a nastupovali k vlastním disciplínám. Slídění, odložení, vodění na řemeni a divácky nejatraktivnější dosled po barvě (krvi) ke zhaslé zvěři, to je pouze část dovedností, které musí umět lovecký pes. Na mnohých páníčcích čtyřnohých přátel byla patrná značná nervozita. Právě tento den totiž musí jejich psi zúročit nejméně roční výcvik, aby mohli být zařazeni do lovecky upotřebitelných (aby se mohli jako pracovní psi zúčastňovat mysliveckých akcí).

Rozhodčí zkušeným ostřížím zrakem sledovali výkony psů a každou disciplínu ohodnotili známkou od 1 do 4 (nejlepší je 4). Hodnocení známek a pomocných bodů určovalo nejen prospěch psího žáka, ale i celkové pořadí.

V sobotu byl nejlepší německý křepelák Aranka z Libenovských Lesů s vůdcem Milanem Štemberkem z Osečan u Příbrami, druhý byl jezevčík trpasličí Capka Naše Poupátko se svou paničkou Martou Šaflerovou z Lišova, a na třetím místě se umístil jagterier Ajda od Karkulky s Jiřím Zamrzlou z Velké Chyšky.

V neděli byly disciplíny jiné, protože byly barvářské zkoušky, zaměřené hlavně na simulaci dosledu postřelené zvěře. Nejlépe připraveným psem tento den byl německý křepelák Thea z Harachu s vůdcem Václavem Novákem z Padařova, který zvítězil. Druhý byl jezevčík dlouhosrstý Fila Kamenné Jarky se Zdeněkem Hronem z Horek u Tábora a třetí místo obsadil domácí reprezentant, německý křepelák Cindy z Roubíčkovy Lhoty s Pavlem Burianem z Dobřejic. 

Myslivecká kynologie má České republice velice silné kořeny. Naši kynologové se v evropském měřítku vždy těšili z renomé výtečných profesionálů, kteří svým psům rozumí. V dnešní době navázat na tento odkaz našich předků je však velice obtížné, protože obzvláště drobné zvěře (bažanti, koroptve, zajíci apod.) ubylo. Je tím pádem čím dál těžší v našich honitbách špičkového psa vycvičit.

Zkoušky psů v Dobřejicích jsou však potvrzením, že i v těchto složitých podmínkách se to myslivcům daří. Když děkujeme kynologům, nesmíme rovněž zapomenout pochválit i nadšence z Dobřejic, kteří takto náročnou dvoudenní akci zorganizovali. Soudím, že i jeden z největších českých myslivců, spisovatel Rudolf Luskač by měl z dobřejických nimrodů radost. A kdyby žil, tak by s nimi určitě zvolal „Myslivosti zdar!"

Reklama

Výběr článků

Načítám