Hlavní obsah

Londýnská bluesová hvězda Norman Beaker koncertoval v Česku

Novinky, Vladimír Lachout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnská bluesová legenda Norman Beaker odstartoval své evropské turné v České republice. Fanoušci klasické blues/rockové muziky měli možnost navštívit jeho koncerty ve čtyřech městech.

Foto: www.normanbeaker.com
Článek

Britské hvězdné trio (Norman Beaker – kytara, John Price – baskytara, Steve Gibson – bicí) zavítalo v rámci svého turné do Brna (7. 3.), Dvora Králové (10. 3.), Kolína (11. 3.) a Ústí nad Labem (12. 3.). Publiku kapela představila svůj našlapaný program složený z nejvýraznějších hitů své hudební kariéry.

Norman Beaker, rodák z Manchesteru je typický "sideman", který se pohybuje na anglické bluesové scéně ve stínu velkých jmen, jako spolehlivý kytarista, zpěvák, skladatel a producent již od roku 1967.

Zpočátku měli na něj vliv lidé, jako Lonnie Donegan a Hank Marvin. Později mu jeho starší bratr Malcolm řekl, že hraje, jako bluesový kytarista a ukázal mu svět Howlin Wolfa, Jimmyho Reeda, Muddyho Waterse, Sonnyho Boye Williamsona.

Jeho první skupiny měly názvy Morning After (1967), No Mystery, či Street Talk .Za svou dlouhou kariéru hrál a nahrával se jmény, jejichž výčet připomíná úryvek z encyklopedie rockových dějin. Byl to například Graham Bond, Jack Bruce, Chuck Berry, Jimmy Rogers, Alexis Korner, Buddy Guy nebo BBKing. Na turné se často objevuje po boku Van Morrisona, ale v poslední době zejména Chrise Farlowea. 

Zajímavostí je, že když hrával s BBKingom, byl v publiku i Eric Clapton, který pro Radio session vytvořil cover Beakerová skladby Break it Down, který se však bohužel nenahrál. Má za sebou 7 vlastních alb od prvního Bought in The Act z roku 1986 až po poslední Between The Lines z minulého roku. Samozřejmě, že se objevuje na bezpočtu alb umělců, které jsme již zmínili a mnoha dalších.

Kapela Normana Beakera pravděpodobně Česko znovu navštíví na přelomu roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám