Hlavní obsah

Lidé vědí, kde najít seriózní informace, říká Robert Břešťan

Novinky, Lucie Nemešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních deset let, kdy se udílí Novinářská cena Nadace OSF, prošla žurnalistika velkými změnami. Šéfredaktor portálu HlídacíPes.org Robert Břešťan je přesvědčen, že základní principy novinářské práce se nemění. Češi podle něj dokáží ocenit kvalitní žurnalistiku zejména v době krize.

Článek

Pracoval jste v různých typech médií. Co je vám bližší? Psané slovo, nebo třeba rozhlas?

Myslím, že základem žurnalistiky je psaní, ať už pracujete pro noviny, rozhlas, nebo televizi. Rádio mě vždycky bavilo, ale nejradši mám psaní.

Je velký rozdíl mezi prací pro veřejnoprávní médium a soukromý mediální dům? Dá se to vůbec porovnat?

Pokud jde o principy a zásady novinářské práce, žádné větší rozdíly by tam být neměly. Významný rozdíl je ovšem v udržitelnosti. V Českém rozhlase i v České televizi máte koncesionářské poplatky, v podstatě zaručený příjem, což je správné, a díky tomu se najdou i případy, kdy tam člověk nastoupí hned po škole a odejde až v důchodovém věku. Soukromá média, to je tvrdý byznys, zaměstnanci jsou vystaveni různým škrtům v rozpočtu, propouštění a podobně.

Letos slavíme desáté výročí novinářské ceny a vy sám jste jedním z držitelů tohoto ocenění. Co pro novináře vlastně novinářská cena znamená?

Upřímně řečeno je to pohlazení ega. V novinařině se setkáváte mnohem častěji s nadávkami a odsudky, lidé obecně více kritizují, než chválí. Takže to, že v konkurenci kolegů vybere porota váš text jako nejlepší, je skvělý pocit. Člověk se díky Novinářské ceně může na vyhlášení navíc setkat s řadou kolegů, což je příjemné zejména v této zrychlené internetové době. Byly časy, kdy spolu novináři chodili na pivo i napříč redakcemi. To se nyní moc neděje.

Sociální média dnes v některých případech nahrazují ta tradiční. Vnímáte z tohoto důvodu jako důležitější oceňovat klasickou žurnalistiku?

Nesouhlasím, že tato média dnes nahrazují žurnalistiku. Tito “novináři“ sociálních médií, tedy spíše lidé, kteří se za novináře považují, jimi podle mě rozhodně nejsou. Profesionální novinařina se pojí s odpovědností, s hledáním pravdy a dáváním prostoru různým stranám. Není to jen psaní vlastního názoru bez ohledu na fakta. Proto je důležité mít udržitelná média, která mají kvalitní novináře s chutí dělat své řemeslo tak, jak se má. Proto jsem rád, že máme veřejnoprávní média, ale také pár menších nezávislých projektů, mezi které si dovolím počítat i HlídacíPes.org.

Domníváte se, že česká média zvládla koronovirovou krizi?

Vidím dva zásadní momenty. Nejprve to vypadalo, že u nás žádná pandemie nebude, pouze jsme z povzdálí sledovali, co se děje v Číně. Některá média toho využila, aby si nahnala čtenost, a začala psát nesmysly. Když se nás to ale týkat začalo, média začala informovat o věcech mnohem seriózněji a lépe. Až mi naopak přišlo, že příliš opadl kritický přístup a jen se překlápělo, co řekl Babiš nebo Vojtěch na tiskové konferenci, ale už se neřešilo, že je za tím nějaký problém. Obecně bych ale řekl, že to česká média zvládla, a opět bych rád vypíchl roli těch seriózních a veřejnoprávních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám