Hlavní obsah

Leviatan a Everyman: Ensemble Opera Diversa uvedla dvojici působivých imaginativních inscenací

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Freskový sál brněnské Staré radnice byl kouzelným prostředím rezonujícím se sugestivním poselstvím Everymana a Leviatana. Dva zdramatizované, existenciálně laděné příběhy umocňuje hudba a zpěv.

Foto: Opera Diversa archiv
Článek

Everyman vznikl původně jako rozhlasová hra, v podobě hudební činohry se představil již v roce 2013. Autorem textu je Pavel Drábek, který se inspiroval dávnou „ságou“ o člověku, který se setkal se smrtí, získal od ní výsadu posledního dne i možnost vzít s sebou, koho bude chtít. (Pokud se takový, kdo by chtěl, najde.)

Zdramatizovaný příběh je současně meditací, ponorem do lidského osudu, životní cesty s neúprosným koncem. Příběh však nepostrádá ani komické momenty. Ústřední postavou je Everyman, tedy Kdokoli - kdokoli z nás. Hudba, jejímž autorem je Ondřej Kyas, svým laděním souzní se slovem i dějem, posiluje vyznění obecně lidského existenciálního příběhu.

Leviatana podle povídky Josepha Rotha napsali Pavel Drábek, Mark McLaughlin a Lizzy Steel, autorem hudby je i zde Ondřej Kyas. Ústřední figurou hry je svérázný obchodníček korálů fascinovaný mořem, v němž hledá a spatřuje prapodstatu života. Podivínský, jinak nenápadný človíček si splní životní sen o plavbě po oceánu. Docela dole v neprobádané hlubině prapočátku s vodstvem oceánu splyne, nalézá tu spočinutí, dávný domov jak bájný Leviatan.

Obě aktovky, meditativní, imaginativní, přemýšlivé nepostrádají napětí a jako dramatické miniatury jsou opravdovou lahůdkou. V režii a scénografii Tomáše Studeného se skvěle zhostili svých rolí Kateřina Veselá, Otakar Blaha, Přemysl Hnilička a Tomáš Studený. Ocenění zvlášť zaslouží představitel obou titulních rolí Jiří Bartoň. Na klavír v obou inscenacích doprovázela Jarmila Šranková. U Leviatana přibyl klarinet Jiřího Rohela a violoncello – Iva Kalusová.

Everyman (Kdokoli) a Leviatan byli uvedení vícekrát na řadě míst, vždy se značným časovým odstupem. Dosud poslední představení 17. prosince v Brně přítomné diváky oslovilo. Jistě zahrálo i na struny přítomných naladěné již k vánočnímu rozjímání. Až se ti dva (Kdokoli a Leviatan) zas objeví, kdo je dosud nepotkal a rád má komorní a kvalitní divadlo, neměl by si setkání nechat ujít. Dodejme, že touto inscenací Ensemble Opera Diversa k ostatním svým sekcím přidala i dramatickou.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám