Hlavní obsah

Lékárenská pohotovost chybí. Karlovarský kraj pracuje na jejím zajištění

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území Karlovarského kraje v současnosti není zabezpečena lékárenská pohotovost. Lidé proto využívali v akutních případech o víkendech a svátcích dlouhé otevírací doby lékáren v supermarketech.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Na území Karlovarského kraje v současnosti není zabezpečena lékárenská pohotovost.

Článek

Novela zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě však způsobila, že o svátcích zůstávají zavřená kromě malých obchodů i velká nákupní centra včetně lékáren. Vedení Karlovarského kraje proto intenzivně pracuje na záměru prodloužit otevírací dobu lékárny v některé z nemocnic na maximální možnou dobu. Zvažují se i další možné varianty.

„Zajištění pohotovostní lékárenské služby je jedním z našich cílů, kterého se budeme snažit dosáhnout. Naše občany to trápí, během vánočních svátků se na nás obrátili lidé, kteří potřebovali léky pro své dítě, a nepodařilo se jim sehnat žádnou otevřenou lékárnu. Připravujeme proto s managementem nemocnic takové řešení, aby lidé s akutními zdravotními problémy nezůstali o svátcích bez potřebných medikamentů," uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Dodal, že lékař může pacientovi poskytnout lék přímo v ordinaci v případě, že to neodkladně vyžaduje zdravotní stav nemocného a vzhledem k nedostupnosti lékárny nebo výdejny léčiv není možné tento výdej zajistit jiným způsobem. Pacient v těchto případech nehradí poskytnutý lék. „Pokud lékař poskytne lék, tak je mu samozřejmě ze strany zdravotní pojišťovny uhrazen,” upřesnil radní.

Kraj má možnost především dosáhnout změny otevírací doby v lékárnách v Karlovarské krajské nemocnici, protože je jejím jediným akcionářem. Nyní mají lékárny v karlovarské i chebské nemocnici otevírací dobu v pracovní dny od 7:30 do 17 hodin. O víkendech a svátcích ale zůstávají uzavřeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám