Hlavní obsah

Lego na cestách je k vidění v Muzeu silnic ve Vikýřovicích u Šumperka

Novinky, Tomáš Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šedesát silničních modelů Lega představuje Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka.

Foto: Tomáš Turek

Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka - Lego na cestách

Článek

Do 18. května bude v Muzeu silnic ve Vikýřovicích k vidění výstava LEGO NA CESTÁCH, která ukazuje nejen dětským návštěvníkům, co všechno „silničního“ se dá z legendárních kostiček vytvořit.

Mezi nejrůznějšími silničními stavbami (silnicemi, mosty, benzínkami apod.) a rozmanitými dopravními prostředky, které se po silnicích pohybují (motocykly, osobní i nákladní automobily apod.) nesmí samozřejmě chybět ani silničáři a stavební mechanismy, které se na stavbách používají.

Na 60 modelů, které do muzea zapůjčil soukromý sběratel Karel Dus z Rapotína, názorně předvádí, proč se z jednoduchých různobarevných kostek stal takový fenomén. Vždyť od zrodu firmy v roce 1932 a vzniku kostky Lego, pojmenované zakladatelem dánského rodinného podniku Ole Kirkem Christiansenem (dánský výraz Leg godt! = česky Hraj si dobře!, aniž by sám tušil, že se „lego“ dá v latině volně přeložit jako sestavuj) až do 80. výročí firmy, které se slavilo v roce 2012, se výroba kostek LEGO stala  doslova nadnárodní záležitostí.

Kromě dvou továren v Dánském království se vyrábí v Maďarsku, Mexiku a od roku 2000 v Česku v závodě v Kladně. Roku 2000 byl kostce Lego udělen Britskou asociací hraček titul „Hračka století“, každou vteřinu se prodá asi 7 stavebnic, každou minutu se vyrobí zhruba 36 000 prvků a každou sekundu se po světě prodá sedm krabic Lega.

V průměru na každého člověka na světě připadá asi 62 kostiček Lega a s Legem si hrálo již více jak 400 milionů lidí. Kromě lidí obývá naši planetu také více než 4 miliardy Lego figurek a kdybychom se chtěli dostat na Měsíc, museli bychom postavit věž ze 40 miliard Lego kostek.

Exponáty ve vitrínách, které jsou jen k vidění, doplňuje i dětský koutek s kostkami, ve kterém mohou zapojit fantazii a postavit svůj vlastní model hlavně děti. Z muzea si také mohou odnést svůj obrázek – omalovánku s motivem Lega.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám