Hlavní obsah

Legendární vůz Wikov 70 má svou známku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mezinárodním veletrhu Sběratel 2012 v Praze byl 7. září pokřtěn známkový sešitek České pošty Světová auta. Najdeme v něm šest historických automobilů - Duesenberg SJ, Mercedes Benz 540, Rolls Royce Phantom III, Bugatti Royale 41, Isotta Fraschini Tipo 8A a Wikov 70.

Foto: Leona Roháčková

Vozy Wikov jsou neodmyslitelně spjaty s prostějovskou továrnou Wichterle Kovářík

Článek

S nápadem přišel Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby České pošty. Oslovil automobilového výtvarníka a znalce veteránů Václava Zapadlíka, který vybral a navrhl jednotlivé vozy. Česká pošta vydala sešitek nákladem 30 tisíc kusů, v případě zájmu může být proveden dotisk.

"Jedná se o písmenkové výplatní známky (E, hodnota 20 korun), které mají neomezenou platnost," dodal Janík s tím, že ke známkám vyšly podle návrhu Zapadlíka také obálky prvního dne vydání.

Česká pošta dále vydala příležitostné razítko s autoportrétem a textem Maestro Václav Zapadlík na Sběrateli 7. 9. 2012. Na příští rok připravuje Česká pošta další lahůdku nejen pro filatelisty. Bude jí výtvarně, graficky a polygraficky stejná emise známek nazvaná Václav Zapadlík - česká auta I, která zobrazí historické automobily Laurin & Klement, Aero, Škoda a Tatra.

Kdo je Václav Zapadlík

Václav Zapadlík se narodil 23. září 1943 jako nejmladší ze čtyř dětí. Jako malý kluk pomáhal v otcově autoservisu, automobily znal do nejmenšího detailu. Nakonec se vyučil truhlářem, ale současně ho lákala muzika a výtvarné umění. Jako kontrabasista hrál v 60. letech na pražských hudebních scénách, především v Redutě. První kresbu - Vauxhall Cadet 1932, uviděla veřejnost v roce 1971, jeho Mercedes Benz mu našel cestu do Automobilu a Světa motorů. V 90. letech se o něj začal zajímat celý svět. Spolupracoval s prestižním muzeem automobilů Blackhawk, jeho díla visí v San Francisku i Pebble Beach.

Wikov 70

Wikov 70 představuje jeden z  našich nejkrásnějších a nejvzácnějších automobilů. Tento luxusní osmiválec o objemu 3485 cm3 byl vyráběný v letech 1930 - 1931 v automobilovém oddělení továrny na hospodářské stroje Wichterle & Kovářík v Prostějově. Z ekonomických důvodů se však nedočkal sériové výroby, byly vyrobeny asi jen čtyři kusy. Jeden z exponátů se potom vrátil do továrny, kde byl přestavěn na hasičský vůz. V této podobě se zachoval do začátku 90. let minulého století, kdy jej odkoupil soukromý sběratel a další majitel Vratislav Veselý, který jej nechal rekonstruovat na základě návrhu Václava Zapadlíka. Ten podle staré fotografie vytvořil výkresy a navrhl karoserii. Právě tento typ najdeme na uvedené známce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám