Hlavní obsah

Lázně Luhačovice zvítězily v prestižní soutěži, zaujaly inovací dětské léčebny

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský svaz lázní (ESPA) udělil na konci května 2016 Lázním Luhačovice jako vůbec první společnosti v České republice prestižní certifikát za vítězství v soutěži ESPA Innovation Awards 2016 za nejlepší evropskou inovaci v oblasti léčebného lázeňství.

Foto: archiv lázní luhačovice
Článek

Stalo se tak ve francouzských lázních Vichy, oficiální odevzdání ceny proběhlo ve středu 15. června.

Ocenění získaly za projekt - inovace dětské léčebny Miramonti, kterého cílem bylo přivedení přírodního léčivého zdroje přímo do objektu. Výsledkem bylo zajištění možnosti pitné kúry minerální vody přímo v areálu dětských léčeben, zajištění větší účinnosti uhličitých koupelí a používání minerální vody pro inhalace bez nutnosti ji přepravovat v nádobách.

Při uhličitých koupelích je potřeba, aby pacienti zůstali v klidu a tělo se mohlo pokrýt bublinkami oxidu uhličitého. Tak se zabezpečí lepší vstřebávání kůží a koupel je tak mnohem efektivnější. Pomocí přizpůsobení léčebny a jejího designu je pozornost dětských pacientů odpoutána a jsou tak vtaženy do “jiného světa”.

Balneoprovoz byl proto navržen jako vodní svět s hvězdným nebem, chodba evokuje mořské pobřeží s majákem, vany jsou v podobě loděk na mořské hladině, dokonalou iluzi „jiného světa“ dokreslují stovky hvězd v podobě mikrožárovek umístěných přímo nad vanami a děti mohou během koupele sledovat pohádky v televizorech přímo naproti vanám.

Celkové náklady na realizaci balneoprovozu dosáhly 15 miliónů Kč, přičemž nový balneoprovoz s uhličitými koupelemi je vrcholem přeměn a modernizace dětských léčeben v Luhačovicích, což odpovídá dlouhodobému záměru zkvalitňovat lázeňskou péči. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám