Hlavní obsah

Ladova zima v Ekocentru Trkmanka

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si užít pravou Ladovu zimu? Vypravte se do Velkých Pavlovic do Ekocentra Trkmanka a prohlédněte si výstavu reprodukcí děl malíře Josefa Lady. Základ výstavy tvoří 98 obrazů, které jsou věrnými reprodukcemi originálů.

Foto: Melinda Hiclová

Vítáme vás

Článek

V Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích proběhla v sobotu 2. února slavnostní vernisáž při zahájení výstavy reprodukcí děl Josefa Lady spojená s pravou vesnickou zabijačkou a ochutnávkou vín na nádvoří. Pro děti byla připravena výtvarná dílnička, samozřejmě v Ladově duchu - vědomostní soutěž, omalovánky, vytvoření si masky kocoura Mikeše. Výstavu v tento den si přišlo prohlédnout přes 200 dospělých návštěvníků a kolem 40 dětí.

Josefa Ladu není určitě třeba představovat, na zájemce o výstavu čeká unikátní průřez jeho tvorbou - perokresby a barevné obrázky známé i méně známé. Putovní výstavu tvoří celkem 98 reprodukcí děl Josef Lady zachycujících v tematických okruzích českou krajinu v různých obdobích, děti, zvířata, lidové zvyky, bájné postavy, v menší části ilustrace.

Ke zhlédnutí je připraven televizní dokument, který vypráví životní příběh českého malíře, ilustrátora a spisovatele Josefa Lady. Využívá k tomu z převážné většiny pouze Ladovy výtvarné práce, kterých se ve filmu objevuje přes 200 - od prvních kresbiček po jeho velké obrazy. Přibližuje dobu Ladova dětství, české vesnice konce 19. století, učňovská léta v Praze, ale především přeměnu ševcovského synka v umělce světového významu.

Pro veřejnost je výstava v Ekocentru Trkmanka, které slouží pro environmentální vzdělávání a osvětu, otevřena každý den včetně víkendů od 9 do 18 hodin až do 25. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám