Hlavní obsah

Kynologové jásají, Rathův návrh psího zákona vláda zamítla

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec David Rath, který je od loňského května ve vyšetřovací vazbě, předložil Sněmovně návrh nového zákona o regulaci chovu bojových plemen psů. Navrhoval v něm mimo jiné zavést povolení k jejich chovu či zákaz jejich volného pohybu. Vláda návrh v minulých dnech jako populistický zamítla.

Foto: Leona Roháčková

I kilogramová čivava může být ve skutečnosti voříšek. Stačí k tomu absence průkazu původu psa.

Článek

V důvodové zprávě David Rath mimo jiné napsal, že řada majitelů psů nemá základní předpoklady k chovu nebezpečných plemen psů, někdy si i chovem těchto zvířat kompenzují vlastní psychický problém.

Vláda se ústy svého předsedy Petra Nečase vyjádřila 27. února zcela jasně. "K tomuto návrhu vláda přijala negativní stanovisko. V první řadě se velmi těžce identifikuje, co jsou to tzv. bojová plemena psů. Ze statistiky vyšlo, že největší počet pokousání má na svědomí plemeno kokršpaněl, které bezesporu za bojové označíme asi velmi těžce. Už vůbec nemluvě o závažném problému českého voříška a jeho definici," konstatoval Nečas.

Vláda se při konečném rozhodnutí opírala o názor příslušných ministerstev, jejichž stanoviska byla nečekaně shodná a jednoznačně negativní. Zásluhy je možné připsat i Českomoravské kynologické unii. "Byli jsme požádáni o odborný názor a naše připomínky byly použity. Podobně na tom byla i Komora veterinárních lékařů," uvedla tisková mluvčí ČMKU Vladimíra Tichá.

Rozhodnutí vlády bylo sice potěšující, ale jeho odůvodnění na tiskové konferenci trochu rozesmutnilo majitele, chovatele a příznivce kokršpanělů. "Zaznělo v něm totiž, že kokři figurují v čele statistik poranění člověka psem. Skutečnost je trochu jiná, kokršpanělé na tom jsou podobně, jako ostatní plemena. Je třeba připomenout, že i v chovu anglických a amerických kokršpanělů platí stejná pravidla jako u jiných plemen a že agresivní psi jsou z chovu vylučováni," dodala Tichá s tím, že největší problémy jsou v praxi s kříženci.

"Problém český voříšek je dost kontroverzní téma. Za křížence by totiž správně měl být považován každý pes, který nemá průkaz původu, byť vypadá přesně tak, jak je uvedeno ve standardu příslušného plemene," přidal informaci dlouholetý chovatel a cvičitel psů Jan Hájek. "Při mém více než třicetiletém každodenním styku s nejrůznějšími plemeny psů mne pokousal jeden jediný, dvě kila vážící maltézský psík. Byl natolik dominantní, že se ho bála celá čtyřčlenná rodina, kterou dokázal zahnat do těžké defenzivy. Znělo by to úsměvně, kdyby to zas a pouze nebyla vina majitelů, kteří psa prostě nedokázali zvládnout," dodal Hájek. 

Výběr článků

Načítám