Hlavní obsah

Krupobití překazilo oslavy řemesel

Novinky, Martina Sihelská

Den řemesel se konal v sobotu v Černošíně v areálu u tamního muzea. Začal vystoupením dětského tanečního kroužku, pak se návštěvníci postupně rozptýlili po okolí, kde mohli vidět Keltskou společnost Vousův kmen z Jivjan, chrásteckou lidovou muziku a zakoupit si produkty z domácí kuchyně a dílen.

Foto: Martina Sihelská

Černošínské oslavy řemesel 2016.

Článek

Nechyběly ani ukázky řemesel či škola boje. Bohužel před závěrečnou bitvou Keltů proti Římanům přišla prudká bouře s kroupami, návštěvníci se stáhli pod střechy a do muzea, kde dlouhé chvíle čekání vyplnila Lidová muzika z Chrástu.

„Počasí nakonec nevydrželo, což je velká škoda. Ale zase to, co jsme stihli vidět, bylo moc pěkné. Terezka malovala na plátno, koupili jsme si domácí pečivo a také se nám líbil souboj bojovníků. Pak už jsme se utíkali schovat, aspoň, že bylo kam,“ smála se Eva Plevková z Tachova, která jezdí pravidelně na chalupu do Třebele.

Vousův kmen je prý na rychlé sklízení při dešti docela zvyklí. „To se nestalo jen tady v Černošíně, ale na mnoha dalších místech, počasí je prostě nevyzpytatelné. Stalo se nám to i tady kousek na Krasíkově, ale také na druhé straně republiky, na Moravě. Jsme vybaveni, naše stany jsou nepromokavé, jen musíme rychle uklízet dovnitř věci a výzbroj. Ale na malé městečko, jako je Černošín, mě překvapila slušná účast a velký zájem od návštěvníků, kteří se na spoustu věcí vyptávali,“ uvedl František Bregon Vávra z Vousova kmene.

Příští rok snad přinese lepší počasí, další Den řemesel se vrátí na původní měsíc srpen, letos byl z technických důvodů přeložen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám