Hlavní obsah

Kriminalisté obvinili pětici majitelů nelegální balírny cigaret

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětici osob ve věku od 44 do 63 let obvinili minulý týden krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality ze dvou trestných činů v souvislosti s nelegální výrobou a distribucí cigaret na Kroměřížsku. Státu hrozila škoda přes 51 miliónů korun na spotřební dani.

Foto: Policie ČR

Nelegální balírna cigaret.

Článek

„Obviněným čtyřem mužům a jedné ženě z Kroměřížska za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby i z přečinu porušení práv k ochranné známce a jiným označením hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ informovala v pondělí 22. ledna policejní mluvčí Lenka Javorková.

Počátkem března loňského roku krajští kriminalisté ve spolupráci s pracovníky Generálního ředitelství cel, odboru pátrání Olomouc - oddělení odhalování trestné činnosti Zlín, zadrželi tři osoby.

„Při rozsáhlé akci zajistili kompletní linku na balení cigaret v hodnotě 6 miliónů korun, materiály pro budoucí výrobu cigaret, velké množství padělků cigaret připravených k distribuci, peníze na účtech a nemovitost ve výši zhruba 7 miliónů korun,“ řekla k případu policistka.    

Kriminalisté s celníky v průběhu téměř ročního prověřování zjistili a zdokladovali, že se dva z obviněných od roku 2014 věnovali přípravě výroby a následnému prodeji dalších 20 miliónů kusů nezdaněných cigaret.

Podle vyjádření policejní mluvčí obvinění oslovovali společnosti nejenom z Česka, ale i ze zahraničí ve snaze pořídit si výrobní linku na cigarety. Postupně si obstarávali materiál potřebný k výrobě cigaret a rovněž sháněli a kontaktovali případné distributory. České republice tak hrozila na spotřební dani škoda přesahující 51 miliónů korun.

Balicí linku na výrobu cigaret si obvinění z Kroměřížska skutečně pořídili koncem roku 2016, nechali ji zrenovovat a umístili ji v objektu v obci na Kroměřížsku. Zakoupili 600 tisíc kusů cigaret opatřených ochrannými známkami známé značky a papírové přířezy, ze kterých na stroji vyrobili papírové krabičky s logy a nápisy známé značky cigaret a podstatnou část zabalili do krabiček a kartonů. Vyrobili tak nelegální padělky, které nebyly zdaněny spotřební daní.

„České republice zastoupené Celním úřadem pro Zlínský kraj způsobili škodu přesahující 1,6 miliónu korun na spotřební dani a Finančnímu úřadu pro Zlínský kraj škodu bezmála 139 tisíc korun na DPH. Obvinění také zneužili ochrannou známku renomované značky, protože neměli oprávnění toto označení uvádět,“ uzavřela Lenka Javorková.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám